virus i dalje prijeti

EU kreće u novu nabavu cjepiva protiv koronavirusa, već se zna tko će dobiti na natječaju?

18.01.2024 u 11:34

Bionic
Reading

Iako koronavirus više nije toliko u fokusu kao prije tri godine, Europska unija i dalje ne odustaje od programa cijepljenja. EU trenutno pokreće natječaj za nabavu gotovo 150 milijuna doza mRNA cjepiva protiv covida, prilagođenih na dominantnu varijantu, a očekuje se da će novi ugovor dobiti Moderna. Ali cijeli projekt se odvija u nezgodno vrijeme

Kako se prijetnja od pandemije smanjila i ljudi su odlučili propustiti docjepljivanje, države nisu mogle dovoljno brzo potrošiti cjepiva protiv covida. Od prošle godine najmanje 215 milijuna doza kojima je istekao rok valjanosti bačeno je u smeće, uz procijenjeni trošak za porezne obveznike od četiri milijarde eura, otkrio je Politico.

U međuvremenu, u Mađarskoj i Poljskoj, Pfizer se odlučio na tužbe nakon što su te države prestale plaćati svoj dio računa za cjepivo, rekavši da im ne trebaju dodatne doze.

Taj se račun odnosi na golemi ugovor od oko 1,1 milijarde doza cjepiva Pfizer/BioNTech koji je EU potpisao 2021., a od tada je pod intenzivnim nadzorom zbog osobne uloge koju je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen možda imala u pregovorima. O ugovoru se već ponovno pregovaralo da bi se odgodile i drugačije rasporedile isporuke do 2026. te bolje zadovoljila manja potražnja.

Bez obzira na to, na stolu ostaje samo jedna opcija za cjepivo. Preostalim cjepivima Moderne, Novavaxa i drugih ili je istekao rok trajanja ili su sve doze isporučene.

Europska komisija našla se na meti kritika zdravstvenih čelnika te oni traže da se osigura cjepivo različitih proizvođača kako bi se ljudima ponudio izbor, ali i smanjio rizik u slučaju budućih prijetnji opskrbnom lancu.

Osim toga, cijepljenje protiv covida ne prestaje. Virus je još uvijek tu, mutira te uzrokuje bolest i smrt, a godišnje cijepljenje protiv covida za starije i ranjive osobe vjerojatno će biti uobičajena stvar u godinama koje dolaze.

  • +4
Ilustrativna galerija/Covid-mjere u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Biel Alino

Naučene lekcije

Ali Europa više ne pada u iste zamke. Ovaj posljednji natječaj odnosi se na nabavu 'procijenjenih' 146 milijuna doza tijekom 24 mjeseca, a može se dva puta obnoviti na 12 mjeseci.

Konačan broj doza nije poznat jer se radi o zajedničkoj nabavi. To znači da, bez obzira na to tko pobijedi na natječaju, zemlje neće imati nikakvu obvezu kupovati doze koje su tražile, što im daje više ovlasti da same odaberu trebaju li ili ne više doza cjepiva.

Za nabavu cjepiva prijavilo se 18 zemalja EU-a, plus Norveška i Sjeverna Makedonija. Natječaj vodi Europska uprava za pripravnost i odgovor na izvanredne situacije (HERA).

Trenutačno postoje dva proizvođača mRNA cjepiva protiv covida, no Pfizer/BioNTech je i dalje vezan svojim dugoročnim ugovorom, pa će vjerojatno ovaj novi natječaj otići Moderni.

Moderna je za Politico potvrdila da se namjerava prijaviti, dodajući da će ovaj dogovor 'omogućiti državama članicama da osiguraju pristup raznolikom portfelju cjepiva protiv covida temeljenih na tehnologiji mRNA za 2024. i kasnije'. Pfizer nije odgovorio na zahtjev za komentar.