'FINA RAVNOTEŽA'

EU hvali Obaminu strategiju za Afganistan

27.03.2009 u 22:38

Bionic
Reading

Europska unija je u petak pozdravila revidiranu strategiju predsjednika Baracka Obame za Afganistan i obećala da će pridonijeti civilnom angažmanu s više novca i više stručnjaka za obuku

'Čuli smo vrlo važan govor, vrlo važnu analizu... ima mnogo zajedničkih točaka', rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana njemačkoj agenciji DPA na marginama susreta ministara vanjskih poslova Unije u Češkoj.

Predsjednik SAD-a je iznoseći stratešku analizu sedmogodišnjeg rata u Afganistanu najavio intenziviranje borbe protiv talibana i terorističke mreže al-Kaide u Afganistanu i Pakistanu te da će zapovjediti slanje dodatnih 4000 stručnjaka za vojnu obuku u Afganistan, pored 17.000 dodatnih vojnika koji su već na putu u tu zemlju. No on je također iznio i dugogodišnje europsko gledište da vojna sredstva sama neće iskorijeniti terorizam.

'Kampanja protiv ekstremizma neće uspjeti samo s mecima i bombama', rekao je Obama u Washingtonu. Obama je također istaknuo potrebu jačanja 'kolektivne akcije' i dramatičnog povećanja 'civilnih napora'. 'Čekali smo na to, i vrlo smo zadovoljni onim što je Obama rekao. Napravljena je fina ravnoteža između civilnog angažmana i nastavka vojne nazočnosti', rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.