MARIJANA PETIR:

EU dnevno uveze energije za milijardu eura

13.09.2016 u 16:43

Bionic
Reading

Usmjeravanjem investicija i potpora iz Europske unije u smjeru podizanja učinkovitosti u sektoru grijanja i hlađenja moguće je potaknuti novi investicijski ciklus i otvoriti nova radna mjesta, kazala je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu hrvatska zastupnica Marijana Petir, napomenuvši da EU dnevno uveze energije za milijardu eura, priopćio je ured zastupnice

Petir je sudjelovala u raspravi o Strategiji EU-a za grijanje i hlađenje.

EU gotovo 50 posto krajnje potražnje za energijom koristi za grijanje i hlađenje od čega 80 posto u stambenim zgradama. Ta je potrošnja energije ovisna o potrošnji fosilnih goriva u omjeru od 75 posto, dok obnovljivi izvori energije sudjeluju tek s 18 posto, kazala je Petir.

‘Iz toga možemo zaključiti kako je stambeni sektor pravo mjesto za intenzivniji investicijski angažman za postizanje željenih rezultata u klimatskoj i energetskoj politici’, kazala je.

Naime, smanjivanjem potražnje energije namijenjene grijanju i hlađenju smanjuje se općenita potražnja za energijom koje Europa nema dovoljno. Poznato je da EU 2014. uvezao 53,4 posto potrebne energije te da taj uvoz svakoga dana stoji više od jedne milijarde eura. Kako smanjenje potrošnje energije izravno utječe na smanjenje uvoza, smanjivanje potražnje u sektoru grijanja i hlađenja je dobar način postizanja željenih ušteda.