SUTRA ISTJEČE ROK

EU bi nam mogla zavrnuti pipu ako ustrajemo na 'Lex Perkoviću'

22.08.2013 u 17:10

Bionic
Reading

Europska komisija još nije primila službeni odgovor na pismo u kojem je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding od hrvatskih vlasti zatražila jasnu političku posvećenost i vremenski okvir u kojem će promijeniti tzv. Lex Perković kako bi mogli ispuniti europski uhidbeni nalog. Rok za primitak pisma istječe sutra

Potvrdila je to u izjavi za Al Jazeeru Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice Reding, uz napomenu kako rok za odgovor istječe 23. kolovoza. 'Rok je sutra, a povjerenica je jasno naglasila da će, ako odgovor ne stigne do tog vremena, Komisija preispitati sve opcije koje su joj na raspolaganju, prije svega odredbu koja omogućuje poduzimanje odgovarajućih mjera ukoliko dođe do problema u implementaciji zakona na području pravosuđa i unutarnjih poslova. Lopta je sada u dvorištu Hrvatske i nakon što povuku potez odlučit ćemo koje korake dalje poduzeti', potvrdila je Andreeva.

Upitana koje to konkretno mjere Europska komisija može poduzeti, ukoliko iz Hrvatske ne stigne odgovor, odgovorila je kako će se 'razmisliti o mogućnostima i instrumentima koji su na raspolaganju, a te mjere mogu uključiti i suspenziju EU fondova'.

'Čekat ćemo odgovor. Krajnji rok je sutra, ali ako dobijemo uvjeravanja da će to učiniti mislim da još nekoliko dana neće biti problem. Važno je da dobijemo formalan odgovor prije nego što odlučimo o daljim koracima', poručila je Andreeva.


Uz mjere koje su Komisiji na raspolaganju, postoji i opasnost da pojedine članice EU postave pitanje neprimjenjivanja europskog zakonodavstva te vjerojatno i blokiraju hrvatski pristup Schengen zoni. Upravo zbog toga, iz Bruxellesa je poručeno kako bi bilo 'jako dobro' kada bi se Hrvatska držala svojih obaveza koje je preuzela pristupanjem EU i „ispravno“ implementira europsko zakonodavstvo.

'Povjerenica Reding i Europska komisija ne mogu svoju analizu bazirati na izjavama za medije, pa se zato od hrvatskih vlasti i tražila posvećenost i vremenski okvir kada će zakon biti promijenjen. Svjesni smo da se to ne može dogoditi za nekoliko dana, ali zbog toga je važna posvećenost koju želimo imati napismeno i u kojoj se navodi da će Hrvatska promijeniti zakon, kao i jasno vrijeme kada će taj zakon biti promijenjen', zaključila je Andreeva.

Šefica hrvatske diplomacije, ujedno i vicepremijerka, Vesna Pusić najavila je prethodno kako bi Vlada u idućih nekoliko tjedana trebala izmijeniti Zakon o europskom uhidbenom nalogu zbog kojeg je u sporu sa Europskom komisijom.

Premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić za sada to nisu potvrdili, iako potonjem sutra istječe rok da u Bruxelles pošalje odgovor s prijedlogom rješenja za sporni zakon kojim se izručenja za zločine počinjene u inozemstvu ograničava na kolovoz 2002. godine. 'Premijer je bio dovoljno jasan prije tri dana, a tu se nikakve stvari ne mijenjaju od tada', kratko je odgovorio ministar Miljenić, ne otkrivši što piše i piše li uopće.