kaminski i wasik

Eskalacija borbe za vlast u Poljskoj: Kako je došlo do ove bizarne pravosudne drame

10.01.2024 u 20:47

Bionic
Reading

Pravosudna drama u Poljskoj: bivši ministar unutarnjih poslova i njegov zamjenik, osuđeni na dvije godine zatvora, predstavljaju se kao „politički zatvorenici“. Predsjednik im pruža azil. A onda na scenu stupa policija

Mariusz Kaminski i Maciej Wasik donedavno su bili među najmoćnijim ljudima u Poljskoj. Kao ministar unutarnjih poslova u nacionalno-konzervativnoj vladi Mateusza Morawieckog, Kaminski je bio zadužen za policiju i tajne službe. Njegov zamjenik Wasik bio mu je desna ruka u ministarstvu. Od promjene vlasti u prosincu, oba političara su bili zastupnici bivše vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), sada najveće oporbene frakcije u parlamentu, piše Deutsche Welle.

No, u utorak navečer Kaminskog i Wasika uhitili su u predsjedničkoj palači u Varšavi njihovi bivši podređeni, koji već mjesec dana imaju druge šefove, te su ih odveli u zatvor s lisicama na rukama, javlja poljska online platforma Onet.

Prije toga su još u prosincu 2023. pravomoćno osuđeni na dvije godine zatvora zbog prekoračenja ovlasti 2007. kada su bili na čelu antikorupcijske agencije CBA, a prema mišljenju sudaca su krivi za zlouporabu položaja i ovlasti.

Uhićenje u predsjedničkoj palači

„Ovo je simboličan kraj bezakonja PiS-a. Nema više svetih krava", rekao je nakon akcije policije liberalni zastupnik Dariusz Jonski. S druge strane se nekoliko zastupnika PiS-a okupilo u utorak navečer ispred zatvora u varšavskoj četvrti Grochow. To uhićenje predstavlja „osvetu" i „nečuveni skandal", rekao je tom prilikom čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski. On je i ponovio svoje optužbe na račun nove vlade, koja je, kako tvrdi, „kontrolirana izvana" i radi na „uništenju poljske države".

Prvi pokušaj izvršenja presude nije uspio u utorak ujutro. Kad se policija pojavila ispred stanova dvoje političara, oni su već su bili na putu prema palači poljskog predsjednika Andrzeja Dude. Šef države, koji dolazi iz istog političkog tabora kao i oni, te nikada nije skrivao bliskost s PiS-om, pozvao je Kaminskog i Wasika na službenu svečanost u svoju rezidenciju. Duda je za svoje savjetnike demonstrativno imenovao dva ranija najbliža suradnika Kaminskog i Wasika, te pritom hvalio njihovo domoljublje. Na fotografiji objavljenoj na predsjedničkoj internetskoj stranici vide se raspoloženi sudionici inauguracije.

Nakon sastanka Kaminski i Wasik su novinarima u predsjedničkom dvorcu dali izjavu. U Poljskoj nastaje „mračna diktatura", rekao je Kaminski i dodao kako se radi o „ozbiljnoj državnoj krizi”. Prema Wasiku, "Poljska se kreće prema totalitarnoj državi". „Pravda će pobijediti, zlo će izgubiti", povikali su i vratili se u palaču.

Kada je kasnije Duda nakratko napustio svoju službenu rezidenciju kako bi sudjelovao na jednom ranije dogovorenom sastanku izvan kuće, policija je u utorak navečer krenula u akciju i uhitila dvojicu osuđenika.

Duda se želi obratiti šefovima država diljem svijeta

„Provaljeno je u ured predsjednika. Gosti predsjednika su uhićeni", objavila je voditeljica predsjednikova ureda Grazyna Ignaczak-Bandych. Intervenciju je opisala kao „povredu časti poljske države". Predsjednk će obavijestiti šefove država da izvršna vlast krši poljski zakon i ustav, napisala je na platformi X (bivši Twitter).

Premijer Donald Tusk reagirao je na Dudin pokušaj da traženima pruži azil u svojoj službenoj rezidenciji citatom iz kaznenog zakona. „Zatvorom od tri mjeseca do pet godina kaznit će se onaj tko otežava ili onemogućava kazneni postupak pomažući počinitelju da izbjegne odgovornost, ili skriva počinitelja", naveo je premijer. Tusk kaže da ne želi eskalirati ​​politički spor, već samo dati do znanja predsjedniku u što dopušta da ga uvuku.

Provokacija umjesto procesuiranja korupcije

No, Duda je - po svom mišljenju – samo dosljedno djelovao. Sadašnja situacija rezultat je duge i komplicirane pravosudne priče. Kaminski i Wasik već su bili prvostupanjski osuđeni 2009. godine - svaki na po tri godine zatvora. Ali predsjednik je svoje stranačke kolege pomilovao odmah po preuzimanju dužnosti 2015. godine – prije pravomoćnosti presude. To im je omogućilo preuzimanje ministarskih mjesta u tadašnjoj novoj vladi PiS-a.

No, Vrhovni sud je u lipnju 2022. utvrdio da je to pomilovanje bilo protuzakonito, te je naložio ponovno pokretanje postupka u drugom stupnju. Pravomoćna presuda potom je donesena u prosincu 2023.

Dva političara, osuđena sada na po dvije godine zatvora, izgubili su svoj zastupnički mandat, što oni, međutim, nisu prihvatili. „Jedini način da me se spriječi da sudjelujem u zasjedanju Sejma je fizička sila", rekao je Kaminski u radijskom intervjuu u ponedjeljak. Kako bi izbjegao moguće incidente u parlamentu, čelnik Sejma Szymon Holownia odgodio je sjednicu parlamenta s ove srijede za sljedeći tjedan.

Postoji jednostavan izlaz iz krize: Duda bi ponovno mogao pomilovati Kaminskog i Wasika, ovaj put poštujući zakon, jer je postupak okončan, a presuda pravomoćna. No, šef države to ne želi učiniti jer bi time priznao da je njegovo prvo pomilovanje bilo pogrešno.

Planiran prosvjed ispred parlamenta

Reforma pravosuđa koju je provodio PiS uz pomoć predsjednika države praktički je dovela do dvovlašća i kaosa u zemlji. Nacionalno-konzervativni tabor oko Kaczynskog priznaje samo sudske presude koje su korisne za PiS. Novoimenovani suci, pak, koji su na funkcije došli u sklopu reforme, nisu priznati od strane Europske unije.

Prije uhićenja Kaminski i Wasik pozvali su „sve pristojne i normalne" Poljake na sudjelovanje u demonstracijama ispred parlamenta u četvrtak. Prosvjed „slobodne Poljske" izvorno je trebao biti protiv promjena u javnim medijima. Sada će fokus vjerojatno biti na oslobađanju dvojice zatvorenika.

„Predsjednik ide na sve ili ništa i igra najopasniju igru svog života. (...) Ratna frakcija je pobijedila", komentirao je u srijedu glavni urednik dnevnih novina Rzeczpospolita. A njegova urednička kolegica Zusanna Dąbrowska Kaminskog i Wasika naziva „živim torpedima" u borbi nacionalne konzervativne oporbe protiv Tuskove vlade lijevog centra.