BANKARI IZ PEPERMINTA

Erste: Rasadnik kadrova za Milanovićevu vladu

Bionic
Reading

Trojica novih vodećih ljudi hrvatskih banaka u državnom vlasništvu dolaze iz Erste banke: Vladimir Kristijan u HBOR, a Tomislav Vuić i Tomislav Matija Varga u HPB. Osim Erste banke, zajednička im je navodno i bliskost tzv. dečkima iz Peperminta

Erste banka postala je pravi rasadnik kadrova Kukuriku koalicije za čelna mjesta u bankama koje su još u državnom vlasništvu, analizira Novi list. U samo tjedan dana Vlada je kadrovima iz Erste banke popunila važne pozicije u najvažnijoj financijskoj instituciji pod utjecajem države, Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR), i jedinoj preostaloj komercijalnoj banci u vlasništvu države, Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

Tako je na jučerašnjoj sjednici na čelo HPB-a imenovala Tomislava Vuića koji je do kraja prošlog mjeseca bio zamjenik predsjednika Uprave Erste banke, u kojoj je proveo 18 godina. U tom je razdoblju određeno vrijeme Vuić bio i predsjednik Uprave Erste banke. Uz to, u Upravi HPB-a društvo će mu praviti Tomislav Matija Varga, a on također dolazi iz Erste Grupe u kojoj je vodio Erste Immorent, krovno društvo za poslove s nekretninama.

336605,335083,336743,330522
DEČKI IZ PEPERMINTA

U Poslovnom dnevniku pak pišu kako je odluka o odlasku Maletića iznenađujuća s obzirom na to da je stabilizirao poslovanje HPB-a. Novom dvojcu na čelu HPB-a, procjenjuju u Poslovnom, početak bi na novim radnim mjestima mogla otežati činjenica da ih se doživljava dijelom kruga dečki iz Peperminta, odnosno ljudima iz prijateljskog kruga premijera Zorana Milanovića, vlasnika Atlantic grupe Emila Tedeschija i guvernera HNB-a Borisa Vujčića. Zasad, procjenjuje Poslovni, ta poznanstva zasjenjuju i Vuićevu impresivnu poslovnu biografiju.

Ta dva imenovanja na jučerašnjoj zatvorenoj sjednici Vlade posebice su zanimljiva s obzirom na to da je samo prije pola godine Erste banka pokušavala kupiti HPB, ali je Vlada odbila tu ponudu ocjenjujući da je cijena koju nudi Erste za više od 99 posto dionica HPB-a bila preniska. Bit će zanimljivo vidjeti što će na ta imenovanja reći u Hrvatskoj narodnoj banci jer ona mora dati zeleno svjetlo za čelna mjesta u bankarskom sustavu. Ukoliko spomenuti jesu dijelom kruga dečki iz Peperminta, teško da je potvrda imenovanja upitna.