ALARM ZBOG OSTAVKE

Erjavec zbog Abrahama prekinuo godišnji u Mont Blancu

07.08.2015 u 11:54

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je u stalnom kontaktu s premijerom Mirom Cerarom, u četvrtak navečer naglo je prekinuo godišnji odmor koji je provodio u okolici Mont Blanca te se vratio u Ljubljanu, javlja slovenska agencija STA

Razlog neočekivanog povratka u slovensku prijestolnicu je priprema sastanka tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova na kojem će biti nazočan predsjednik Odbora za vanjsku politiku Jožef Horvat, a na kojem će se pokušati iznaći najbolje rješenje za nastavak postupka pred Arbitražnim sudom koji je dodatno poljuljan ranim i u javnosti nepojašnjenim odustajanjem suca Međunarodnog suda u Haagu Ronnyja Abrahama od članstva u slovenskoj arbitražnoj skupini.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Jožef Horvat, inače zastupnik Nove Slovenije, izjavio je kako je nužno čim prije sazvati sjednicu, dodajući da će predstojećem sastanku nazočiti i predstavnici svih parlamentarnih stranaka. 

Slovenskoj javnosti obratio se i predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez koji je za agenciju STA kazao da je nazvao premijera i zatražio da se postupak imenovanja Abrahamova nasljednika, izvede u skladu sa zaključcima Odbora za vanjsku politiku. 

Inače, Brglez se u četvrtak oglasio pismom u kojem navodi kako je iznenađen Abrahamovom ostavkom, dodajući kako se nadao da bi sučev međunarodni položaj, ugled i znanje pomogli u što hitnijem rješavanju otvorenih pograničnih pitanja između Slovenije i Hrvatske.

Pored toga, predsjednik slovenskog parlamenta naglasio je da Abrahamovo odustajanje nije dramatično te da' je 'Slovenija uvijek bila predana vrijednostima međunarodnog prava i međunarodne zajednice, posebno vrijednostima mirnog rješavanja sporazuma.

U jeku arbitražnog spora prvi put se javnosti obratio i bivši slovenski predsjednik Danilo Türk koji smatra da je Sloveniji u sporu s Hrvatskom najpreporučljivije ustrajanje na arbitraži.

'Ako Slovenija pokaže da ima čvrstu kralježnicu, odlučnu volju i zna upotrijebiti međunarodno pravo, vrlo lako može iznaći pravično rješenje. Ovo je trenutak kada moramo biti smireni i čvrste ruke' izjavio je bivši predsjednik za državnu televiziju.  

Govoriti, pak, o planu B, za bivšeg predsjednika je besmisleno.

'Proteklih smo dana vidjeli snažan antiarbitražni val u parlamentu i javnosti, a taj će se val razbiti ako zapljusne dovoljno jaku stijenu' slikovito se izrazio Türk.