sastanci

Erdoganov prvi inozemni put u 2019. posjet je 'dragom prijatelju Putinu'

23.01.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu boravi u Moskvi s 'dragim prijateljem' Vladimirom Putinom, a razgovori će biti usredotočeni na Siriju

Dvojica predsjednika održala su lani sedam sastanaka u četiri oka, većinom na temu Sirije, te 18 razgovora, navodi turska državna agencija Anadolija.

3. travnja 2018. - Putin se sastao s Erdoganom u Ankari 3. travnja 2018., što je ruskom predsjedniku bilo prvo putovanje nakon reizbora na dužnost u veljači. U ožujku su putem videoveze Erdogan i Putin pratili svečano otvaranje radova na postrojenju Akkuyu, prvoj nuklearnoj elektrani u Turskoj. Erdogan je nazvao Putina 'svojim dragim prijateljem', a projekt povijesnim trenutkom u odnosima dviju zemalja. Iranski predsjednik Hasan Rohani pridružio im se sutradan na summitu o Siriji.

26. srpnja 2018. - Erdogan i Putin održali su sastanak u četiri oka u Johannesburgu, na rubu summita zemalja članica BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika, pet velikih brzo rastućih gospodarstava). 'Neki nam zavide na našoj solidarnosti', rekao je Erdogan Putinu uoči summita, prenijela je agencija Anadolija.

7. rujna 2018. - Teheran je bio domaćin trostranog summita o Siriji. Putin i Rohani tada su se oglušili o Erdoganov prijedlog prekida vatre u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib. Sastanak je završio bez sporazuma i pobudio strahovanja o neizbježnoj ofenzivi na Idlib.

17. rujna 2018. - Erdogan i Putin održali su četverosatne razgovore u ruskom ljetovalištu Sočiju gdje su se suglasili da će pokrajinu Idlib, posljednje uporište pobunjenika, proglasili demilitariziranom zonom.

27. listopada 2018. - Putin je u Istanbulu sudjelovao na četverostranom summitu o Siriji. Uz Erdogana ondje su bili i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

19. studenoga 2018.- Putin se pridružio Erdoganu u Istanbulu na svečanosti završetka morske dionice plinovoda TurkStream (Turski tok). Kada bude potpuno završen taj će plinovod povezivati Rusiju i Tursku preko Crnog mora. Turska je jedan od najvećih potrošača ruskog plina.

1. prosinca 2018. - Erdogan i Putin razgovarali su na rubu summita G20 u Buenos Airesu u Argentini. Sastanak je potrajao dulje nego što je bilo planirano jer se Putinu otvorilo više vremena pošto mu je američki predsjednik Donald Trump otkazao sastanak kako bi izrazio neslaganje s ruskom zapljenom ukrajinskih brodova i posade.