BESMISLICA

Erdogan upozorio Papu da više ne govori o genocidu

14.04.2015 u 21:37

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u utorak papi Franji da govori 'besmislice' i upozorio ga da ne ponavlja izjave o Armencima kao žrtvama 'genocida' u doba Osmanskoga carstva

Papa Franjo u nedjelju je rekao da su Armenci bili žrtve 'prvog genocida počinjenog u 20. stoljeću' zbog čega je Turska svog veleposlanika iz Vatikana odmah pozvala na konzultacije u Ankaru.

'Časni papa vjerojatno neće više počiniti takvu pogrešku', rekao je Erdogan u Ankari na konferenciji za turske izvoznike.

Poglavara katoličke crkve 'upozorio' je rekavši 'kada se političari i klerici pačaju u posao povjesničara, iz toga neće proizaći istina, prije će to biti, kao i danas, besmislica'.

Turska, sljednica osmanskoga carstva, odbacuje pojam genocid za ubojstva i deportaciju Armenaca u završnim godinama Prvog svjetskog rata, dok Armenija navodi da su osmanlije ubili 1,5 milijuna Armenaca.

Papa Franjo nije jedini zbog kojega se Turska osjeća isprovocirana jer Europski parlament u srijedu glasuje o rezoluciji koja poziva na 'komemoraciju o stogodišnjici genocida nad Armencima'.

U ponedjeljak je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moon opisao ubojstva Armenaca kao 'okrutni zločin', ali ne i genocid.