stroge mjere

Erdogan: Turska mora nastaviti proizvoditi usprkos koronavirusu

30.03.2020 u 21:50

Bionic
Reading

Turska mora nastaviti proizvoditi tijekom pandemije koronavirusa kako bi održala izvoz i opskrbu ključnjim potrepštinama, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Tayyip Erdogan dok je broj slučajeva u njegovoj državi prešao 10 tisuća

Ankara je uvela stroge mjere ograničavanja društvenih kontakata kako bi spriječila širenje virusa. Prvi slučaj u Turskoj zabilježen je prije tri tjedna, a vlada do danas nije građanima naredila da ostanu kod kuće.

Broj potvrđenih slučajeva u ponedjeljak je narastao na 10.827, objavio je ministar zdravstva Fahrettin Koca. Preminulo je 168 ljudi.

Erdogan je nakon sjednice vlade poručio kako Turska mora nastaviti proizvoditi, pa je stanovnike pozvao da svojevoljno odu u karantenu.

"Sada je najosjetljivije pitanje nastavka proizvodnje kako bi se održala opskrba ključnih dobara i izvoz“, istaknuo je turski čelnik.

"Turska je država koja mora nastaviti proizvodnju, da se kotači vrte pod svim uvjetima i okolnostima“, istaknuo je.

Erdogan je pokrenuo kampanju za prikupljanje donacija građana za one potrebite, tvrdeći da je sam donirao sedam mjesečnih plaća za tu inicijativu koja je prema njegovim riječima već prikupila 11 milijuna dolara.

Objavio je i kako je Turska stavila 41 četvrt pod karantenu kako bi zaustavila širenje virusa.

Ankara je zaustavila sve međunarodne letove, ograničila putovanje unutar države, zatvorila škole i ugostiteljske objekte, zaustavila mise i sportska događanja.