istraga

Erdogan kaže da neki Khashoggijevi ubojice uživaju u 'nekažnjivosti'

30.09.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da će Turska nastaviti tražiti istinu o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine i poručio da neki njegovi ubojice bježe od pravde

Godinu dana nakon što su Khashoggija ubili saudijski agenti koje je poslao Rijad, Erdogan je rekao da Turska i dalje želi znati gdje se nalazi njegovo tijelo i tko je odobrio operaciju.

Saudijski princ Muhamed bin Salman rekao je u intervjuu za američki CBS da 'apsolutno nije' naredio Khashoggijevo ubojstvo iako je preuzeo odgovornost kao vođa zemlje.

U međuvremenu je započelo zatvoreno suđenje za jedanaest osumnjičenika, ali održano je tek nekoliko ročišta.

UN je u svom izvješću pozvao na istragu princa Muhameda i drugih viših saudijskih dužnosnika. CIA i neke zapadne vlade vjeruju da je princ naredio operaciju, čije optužbe Saudijska Arabija opetovano odbacuje.

Khashoggi, saudijski novinar i kolumnist Washington Posta, postao je ugledni kritičar prinčevih politika.

Posljednji put je viđen 2. listopada 2018. dok je ulazio u saudijski konzulat u Istanbulu gdje je trebao podići dokumente za vjenčanje. Njegovo tijelo je raskomadano i uklonjeno iz zgrade, tvrde turski dužnosnici. Njegovi ostaci nisu pronađeni.

Erdogan je rekao da je putovanje ubojica s diplomatskim putovnicama i 'pretvaranje diplomatske zgrade u poprište zločina' opasan presedan.

'Možda je još opasnije nekažnjavanje nekih ubojica koji, čini se, uživaju u kraljevini', piše Erdogan u članku objavljenom u Washinton Postu. Dodaje da nedostaje i transparentnost sa sudskih ročišta.

Erdogan kaže da Turska i dalje vidi Saudijsku Arabiju kao prijatelja i saveznika, ali to ne znači da će Ankara šutjeti.

'Petnaestočlani odred za ubojstva koji je ubio Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu i raskomadao njegovo tijelo, služi interesima države u sjeni unutar kraljevine', rekao je Erdogan, bez dodatnih pojašnjenja.