VERBALNI OKRŠAJ

Ercega i njegove branitelje dočekali pred šatorom

27.02.2015 u 13:14

  • +6

Zoran Erceg u Savskoj 66

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatski branitelj Zoran Erceg, koji se javno suprotstavio prosvjednicima ispred Ministarstva branitelja, organizirao je u petak svoj skup branitelja na kojem je pozvao na toleranciju među braniteljima, ali i poštivanje ustavno-pravnog poretka Hrvatske i hrvatskih zakona. Nakon skupa s istomišljenicima je stigao pred šator u Savsku 66

Na skupu, koji je prema Ercegovim riječima organiziran na brzinu, došlo je dvadesetak branitelja, kao i predstavnik prosvjednika iz Savske ulice Ivica Pintarić koji je poručio da je došao u dobroj vjeri i sa željom za dijalogom.

RTL Autor: RTL

Erceg, Pintarić i ostali nazočni branitelji zaključili su da 'žele istu stvar samo na različite načine'. Iznijeli su niz kritika na odnos vlasti prema braniteljima, a Erceg ih je pozvao da poštuju Ustav i sve zakonske propise.

Sa svojim zaključcima odlučili su upoznati i prosvjednike u Savskoj ulici. Tamo su zapalili svijeću pred spomenom na preminulu braniteljicu Nevenku Topalušić te se rukovali s Đurom Glogoškim. Tzv., šatoraši su ih dočekali ispred šatora te su saslušali što imaju za reći. Svoje poruke branitelji koji su se priključili Ercegu istaknuli su i na transparentima. Na jednom je pisalo: U ratu smo dali prisegu hrvatskom narodu i državi Hrvatskoj, ne HDZ-u niti SDP-u!, dok je na drugom transparentu bio tekst: 'I ja sam hrvatski branitelj, dragovoljac i ratni vojni invalid. Borio sam se za svoj narod, a ne za svoju stranku'.

Ulazak u šator im nije bio dopušten već se razgovor vodio kod improviziranog oltara. Dio prosvjednika pridošlicama je okrenuo leđima, smatrajući kako im ne treba davati pozornost, dok im je drugi dio dobacivao, pitajući ih za koliko su se novaca prodali. Premda ni jednog trenutka nije mirisalo na fizički obračun, verbalnih okršaja nije nedostajalo pa se umiješao Josip Klemm, javlja Večernji list.

'Mi ovdje nismo ni zbog jedne stranke, žao mi je što naši prijatelji i suborci nisu informirani i što se ne žele se informirati. …Da nismo podigli ovaj šator, tko bi spominjao hrvatske branitelje? Zato vas molim, nismo ovdje radi svoga imena nego radi potrebitih branitelja, blokiranih, civilnih invalida...ako budemo sjedili doma, ništa nećemo napraviti', kazao je Josip Klemm, nakon čega su se branitelji predvođeni Ercegom razišli.