PLENKOVIĆEVO OČITOVANJE

EPP u Zagrebu neće odlučivati o Fideszu: 'Grupa mudraca radi na izvješću'

20.11.2019 u 14:37

Bionic
Reading

Europska pučka stranka (EPP) neće na kongresu u Zagrebu odlučivati o svojoj članici Fideszu, doznaje se u srijedu od pučana koji su stranku mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirali zbog kršenja demokratskih standarda.

Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i nije pozvao Orbana na skup u glavnom gradu Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, član EPP-a, rekao je da bi unutarnja istraga mogla biti gotova vrlo skoro.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

"Grupa mudraca radi na izvješću, pretpostavljam da će biti gotovo prilično skoro i nakon toga razmotrit ćemo koji je status Fidesza", rekao je Plenković na konferenciji za novinare. "Dotad, pozicija EPP-a je jasna, uključujući i HDZ", dodao je premijer i predsjednik HDZ-a.

EPP je u ožujku suspendirao Fidesz na neodređeno vrijeme zbog "prljave" kampanje usmjerene na konzervativnog predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera.

KREMA DESNOG CENTRA U ZAGREBU

Pogledajte s kime se sve Plenković sastao iza kulisa skupa pučana

Pogledaj galeriju

U gotovo deset godina na vlasti, Orban se često razilazio s Bruxellesom, primjerice zbog odbijanja da prihvati migrantske kvote prema planu Bruxellesa, a kritiziran je i zbog nastojanja da kontrolira medije, pravosuđe i akademsku zajednicu.