NEDOPUŠTENI SASTOJCI

Epimen - kapsule za erekciju povučene iz prodaje

23.05.2012 u 22:48

Bionic
Reading

Epimen - popularni biljni preparat u kapsulama koji je kao dodatak prehrani poboljšavao ljubavni život - povučen je s polica. Sanitarna inspekcija privremeno je zabranila prodaju tog biljnog preparata zbog sumnji da sadržava nedopuštene sastojke

Ljekarnici su potvrdili da su dobili naputak sanitarne inspekcije da ga privremeno maknu s polica. Što će dalje biti s Epimenom - ne zna se.

U sanitarnoj inspekciji potvrđuju da su dobili prijavu u kojoj stoji da preparat Epimen sadržava neke sastojke koji nisu navedeni na deklaraciji. Uzet je uzorak navedenog proizvoda i proslijeđen na laboratorijsku analizu u Agenciju za lijekove, javlja HRT.

Rezultat analize bit će poznat najkasnije za mjesec dana. Ako se sumnje potvrde, predviđena kazna kreće se od 50.000 do 100.000 kuna. Ipak, još je opasnije što takav propust može naštetiti zdravlju korisnika.

Epimen se prodavao kao dodatak prehrani, a ne kao lijek. Prije puštanja u prodaju odobrilo ga je Ministarstvo zdravlja na temelju mišljenja povjerenstva koje je sačinjeno od stručnjaka, nutricionista, toksikologa.

Analize neovisnog Instituta Ruđera Boškovića koje su u posjedu HTV-a navode da Epimen sadržava sastojke kakve imaju lijekovi. Epimen, kao dodatak prehrani, na tržištu je u prednosti jer pri puštanju u prodaju ne podliježe strogim propisima kao lijekovi i može se kupovati bez recepta.

Iz Epimena odbacuju sve optužbe.

'Riječ je o podmetanju i cilj tvrtke je da se što prije napravi analiza, koja će potvrditi da je proizvod jedan od najboljih na tržištu, čime ćemo opovrgnuti ove optužbe konkurentskih tvrtki', rekao je za HTV Marko Bekavac, odvjetnik Epimena.

Epimen, koji se mogao nabaviti bez liječničkog recepta, bio je jedan od najprodavanijih biljnih preparata, a samo dvije tablete stoje 230 kuna