nova pravila za ulazak u zemlju

Epidemiološko stanje u Sloveniji se pogoršava: Danas 5.000 zaraza, ali 'upalila' je pojačana kampanja cijepljenja

17.01.2022 u 10:35

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno oko pet tisuća zaraza koronavirusom, epidemiološko stanje i dalje se pogoršava, što se pokušava ublažiti pojačanom akcijom cijepljenja, koja daje određene rezultate.

U toj je akciji od četvrtka do subote, uz zadovoljavajući odaziv, cijepljeno 41.200 ljudi, što je za 68 posto više od ranijeg prosjeka za te dane krajem tjedna, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva. Najviše su se tražile druga i booster doza, a za prvu dozu se prijavilo 2102 ljudi koji su do sada oklijevali iz različitih razloga. Prema podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je 57,1 posto ukupne populacije primilo potrebne osnovne doze cjepiva protiv Covida-19.

Po neslužbenim podacima u zadnja 24 sata je potvrđeno 4.965 novih zaraza, što je velik porast u odnosu na 2.529 infekcija, koliko ih je bilo prije sedam dana, javio je jutros vladi blizak portal Siol.net, dodavši da će službena brojka novozaraženih možda biti i nešto viša.

Danas je u Sloveniji stupila na snagu i odluka vlade kojom se mijenjaju pravila o karanteni što se određuje onima koji ulaze u zemlju, a nisu cijepljeni ni preboljeli Covid-19.

Osoba kojoj pri ulazu u zemlju granična policija odredi kućnu karantenu, odnosno izolaciju kod kuće, više neće kao do sada moći prekinuti karantenu nakon negativnog PCR testa nego će u izolaciji morati ostati punih sedam dana.