podvarijante omikrona

Epidemiologinja Pem Novosel: 'Moguć je početak novog vala'

28.06.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Trebamo biti na oprezu i pratiti stanje sljedećih dana i tjedana, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel jutros u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' komentirajući značajan porast oboljelih od COVID-a u Europi, kao i umjeren porast broja zaraženih i u Hrvatskoj. Rekla je i da se definitivno radi o mogućem početku novog vala

Epidemiologinja Iva Pem Novosel kaže da je još prerano govoriti o novom valu, ali s obzirom na to kako se kreće krivulja novozaraženih u Europi, moguće je da se radi o njegovu početku. Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' Zoran Barušić rekao je da je situacija u Klinici zadovoljavajuća.

'Mi smo već nekoliko zadnjih tjedana u dosta stabilnoj situaciji, tako da trenutno nemamo povećanje bolesnika na bolničkom liječenju, odnosno onih koji zahtijevaju hospitalizaciju', rekao je Barušić, prenosi HRT.

Klinički mikrobiolog i epidemiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina rekao je da je situacija u Njemačkoj zasad dobra U Njemačkoj se od početka mjeseca bilježi veća incidencija, tj. porast novozareženih, ali ona posljednja tri dana pada. U toj zemlji najzastupljenija je varijanta BA.5.

Prema riječima Pem Novosel i u Hrvatskoj se primjećuje porast te varijante, ali je BA.2 još uvijek dominantna. Nove varijante BA.4 I BA.5 su, kako kaže, zaraznije su od prethodnih, što objašnjava porast broja novozaraženih.

Pem Novosel rekla je da je opuštanje mjera sigurno jedan od razloga porasta, ali da se ono u Hrvatskoj dogodilo kao i u ostalim zemljama Europe, odnosno da su neke europske zemlje to učinile i prije nas. Dodala je da nas imunitet stečen preboljenjem ili cijepljenjem najčešće ne može potpuno zaštititi od zaraze novim varijantama, ali da se definitivno primijetilo da gotovo sve novozaražene osobe imaju blagu kliničku sliku. Rekla je i da novozaraženi često nemaju ni povišenu temperaturu.

Barušić je rekao da u ovom trenutku nemaju COVID-pozitivnih pacijenata na respiratoru. Većina hospitaliziranih nije cijepljena ili nije cijepljena u potpunosti, iako ima proboja i kod onih koji su cijepljeni, što je očekivano s obzirom na nove varijante, dodao je.

'Ako bi došlo do daljnjeg porasta broja, onda vjerujem da će naš Stožer civilne zaštite razmisliti o potrebnim mjerama. Definitivno treba pratiti situaciju. 'Ako bude došlo i dalje do kontinuiranog porasta, onda ćemo vjerojatno morati razmisliti o uvođenju nekih mjera, a ono najosnovnije što je moguće, to je to nošenje maski u javnom prijevozu', rekla je Pem Novosel. Preporučila je testiranje svima koji imaju neki simptom.