dijana mayer

Epidemiologinja HZJZ-a o Johnsonu & Johnsonu: 'Sutra stiže 7000 doza. Za sada nije ništa odgođeno i sve ide prema planu'

13.04.2021 u 19:13

Bionic
Reading

U Hrvatsku sutra stiže sedam tisuća doza Johnson & Johnson (J&J) cjepiva kod kojeg je kao nuspojava zabilježeno zgrušavanje krvi kod pacijenata. Američke zdravstvene vlasti u utorak su preporučile pauziranje davanje tog cjepiva nakon što je kod šest žena mlađih od 50 pojavilo zgrušavanje krvi. J&J je potom objavio da će odgoditi dostavu cjepiva Europi

Iz Europske komisije su poručili da su u “kontaktu s tom tvrtkom kako bi dobili objašnjenje za tu odluku”.

Dijana Mayer iz HZJZ-a kazala je za RTL da sutra stiže 7000 doza i da za sada nije ništa odgođeno i da sve ide prema planu, raspoređeno po županijama te kada dobiju odluku EMA-e kreću s cijepljenjem. Dodala je da će to najkasnije biti u ponedjeljak.

Komentirala je činjenicu da su neke zemlje EU tražile su da se cjepivo AstraZeneca ograniči za 60 plus,ali da Hrvatska za sada sukladno prema preporukama HALMED-a i EMA-e svi stariji od 18 godina mogu se cijepiti bez ograničenja. 

Navela je da ima sve je manje odbijajanja cijepiva AstraZenece.

'Oni koji odbiju cijepljenje AstraZenecom ponovno moraju čekati svoj red za ostala cjepiva. Nema prisile, cijepimo sa svim cjepivima koje imamo', pojasnila je. 

Dodala je da do kraja travnja svaki tjedan dolazi 50.000 doza Pfizerova cjepiva.