jedna doza

WHO čeka procjenu EMA-e i FDA o cjepivu J&J-a

13.04.2021 u 18:47

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na upit o rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi kod pacijenata koji su primili cjepivo tvrtke Johnson & Johnson odgovorila je kako čeka procjene američkih i europskih regulatora, te da prati svjetske podatke

„Pomno pratimo, čekamo izvješća Europske agencije za lijekove (EMA) i Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) te pratimo globalnu bazu podataka neželjenih pojava kako bi vidjeli ima li slučajeva i drugdje“, odgovorio je WHO agenciji Reutersu.

„Trebat će nešto malo vremena da provjerimo podatke“, dodaje se.

Američke zdravstvene vlasti u utorak su preporučile pauziranje davanje cjepiva američke tvrtke Johnson & Johnson (J&J) nakon što je kod šest žena mlađih od 50 pojavilo zgrušavanje krvi.

J&J je potom objavio da će odgoditi dostavu cjepiva Europi. Iz Europske komisije su poručili da su u “kontaktu s tom tvrtkom kako bi dobili objašnjenje za tu odluku”.

"Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet", priopćila je tvrtka, podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 milijuna doza njezinog cjepiva protiv covida otkako je odobreno krajem veljače.

Nakon primanja tog cjepiva u SAD-u zbog tromboze je preminula jedna osoba, a još jedna je u kritičnom stanju, objavila je u utorak FDA.

Tromboza se pojavila kod šest osoba, starih između 18 i 48 godina, između 6 i 13 dana nakon primanja cjepiva, prenosi agencija France Presse.

Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva koje se daje u jednoj dozi.