sve više slučajeva

Trebamo li se brinuti zbog majmunskih boginja? Epidemiolog Kaić otkriva što treba znati o toj virusnoj infekciji

20.05.2022 u 11:08

Bionic
Reading

Trebamo li u Hrvatskoj biti zabrinuti zbog sve više slučajeva majmunskih boginja koje prijavljuju sve zemlje zapadnog svijeta?

'Riječ je o virusnoj infekciji koja je primarno zabilježena u zemljana zapadne i središnje Afrike. Majmunske boginje slične su ljudskim boginjama, no glavna je razlika u tome što se ljudske boginje prenose isključivo s čovjeka na čovjeka i to je razlog zbog kojeg je ova vrsta virusa iskorijenjena osamdesetih godina masovnim cijepljenjem. Međutim, majmunske boginje domaćina imaju među životinjskom populacijom, stoga virus nije moguće iskorijeniti', kaže epidemioog dr. Bernard Kaić za Dnevnik.hr.

No, javnost ne treba biti zabrinuta. Ne postoji mogućnost epidemije jer je riječ o bolesti koja se zapravo ne prenosi baš lagano među ljudima i potreban je zaista blizak i intimni kontakt sa zaraženim, naglašava dr. Kaić.

Ističe kako je većina slučajeva prenesena spolnim putem, ali kao mnoge druge bolesti, treba biti oprezan. Naglašava kako ova situacija sigurno zahtjeva pažnju zdravstvenih organizacija. 

Za ovu vrstu boginja nema cjepiva, naglašava Kaić i dodaje da cjepivo protiv ljudskih boginja u slučaju majmunskih boginja ima uspješnost od oko 85 posto.

Ipak, cijepljenje opće populacije prestalo je osamdesetih godina i generacije nakon 1985. godine više nisu bile cijepljenje protiv boginja, jer je virus iskorijenjen, kaže Kaić.

Na upit hoćemo li se trebati dodatno cijepiti, epidemiolog kaže: 'Ne, klasično cjepivo protiv ljudskih boginja više se ne koristi. Svjetska zdravstvena organizacija čak je razmatrala bi li imalo smisla cijepiti se, zbog majmunskih boginja, no s obzirom na to da se virus zaista dosta teško prenosi i nema epidemiološki potencijal, a cjepivo ima dosta nuspojava, od toga se odustalo'.

Lijek za majmunske boginje ne postoji, kao ni za jedan drugi virus, naglašava dr. Kaić. Bolest se liječi simptomatski.

Epidemiolog Kaić kaže i kako ovo nije prvi puta da su se majmunske boginje pojavile u europskim zemljama posljednjih godina. Napominje kako je sve to lokalizirano i minimalni je rizik za opću populaciju. 

'To je još samo jedna bolest s kojom se može stupiti u kontakt jer se prenosi kapljičnim i kontaktnim, intimnim i uglavnom spolnim putem te sekretom iz kožnih mjehurića i rana'.

sve osim nogometa

Učitavanje...