STRUČNO UPOZORENJE

Epidemija zike moguća i kod nas: Što činiti?

29.01.2016 u 09:29

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da će se virus infekcije zika proširiti u sve dijelove Južne i Sjeverne Amerike osim u Kanadu i Čile jer u njima, zbog klimatskih uvjeta, nema glavnih prijenosnika bolesti, tropskih komaraca iz skupine Aedes.

Od kada su u svibnju 2015. zabilježeni prvi slučajevi u Brazilu, do danas zika se proširila u 21 zemlju dvaju američkih kontinenata. Najugroženiji je Brazil u kojem se procjenjuje da je oboljelo više od milijun ljudi. No zika je u nekoliko proteklih dana otkrivena i u brojnim europskim zemljama, jučer i u susjednoj Austriji.

Bolest je bezopasna za sve osim za osobe sa slabim obrambenim sustavom i posebno za trudnice kod kojih se povezuje s mikrocefalijom, bolešću koja može uzrokovati rađanje djece s nerazvijenom glavom i mozgom. U Brazilu je samo od listopada do danas registrirano više od 4.000 slučajeva mikrocefalije dok se prije epidemije bilježilo 200-tinjak godišnje. Na vrhuncu epidemije u studenom 2015. ondje se rađalo 18 djece s mikrocefalijom na dan. Znanstvenici smatraju da se izuzetno brzo širenje bolesti, koja se sada već smatra pandemijom, može pripisati činjenici da stanovništvo Amerika nema razvijen imunitet na virus koji je stigao iz Afrike.

Još nije sezona komaraca

Svi Europljani koji su do sada oboljeli, virusom su zaraženi na turističkim putovanjima, uglavnom u Brazil. Nakon otkrića prvog slučaja u Austriji u četvrtak stručnjak za tropsku medicinu Herwig Kollaritsch izjavio je da je ta zaraza beznačajan događaj ako bolesnica nije trudna te da ne postoji opasnost širenja epidemije u njihovoj zemlji jer ondje nema komaraca iz skupine Aedes

Nažalost, u Hrvatskoj se udomaćio jedan od glavnih prijenosnika zike – tigrasti komarac Aedes albopictus. No stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu da za sada ne prijeti opasnost širenja epidemije u našoj zemlji budući da sezona komaraca još nije počela.

'U Europi je do sada zabilježeno nekoliko uvezenih slučajeva zika virusne bolesti u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Finskoj i Austriji u osoba koje su prethodno boravile u zahvaćenim državama', kažu u HZJZ-u.

'Teoretski, mogućnost daljnjeg širenja infekcije od importiranih slučajeva postoji, s obzirom da se tigrasti komarac (Aedes albopictus) unatrag nekoliko godina udomaćio u mnogim dijelovima Europe, prvenstveno oko Mediterana. Međutim, rizik daljnjeg prijenosa infekcije u Europi, uključujući i Hrvatsku, tijekom zimskog razdoblja je izuzetno nizak jer trenutni klimatski uvjeti ne pogoduju razmnožavanju tigrastog komarca', dodaju epidemiolozi.

Situacija se pomno prati

U HZJZ-u kažu da Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravlja Hrvatske pažljivo prati razvoj situacije na području Južne i Srednje Amerike i sudjeluje u razmjeni informacija putem EU-sustava ranog uzbunjivanja i odgovora (EWRS).

Pripremljena je i obavijest o zika virusu koja sadrži upute o mjerama osobne zaštite za putnike u rizična područja, a trudnicama je preporučena odgoda putovanja u rizična područja zbog mogućih rizika koje nosi infekcija. HZJZ također preporučuje individualno savjetovanje kod liječnika opće prakse osobama koje planiraju odlazak u rizična područja, a imaju nekakav imunološki poremećaj ili neku drugu težu kroničnu bolest.

Mjere prevencije; što činiti?

Epidemiolozi ističu da je za sprječavanje epidemije u Hrvatskoj ključno rano otkrivanje importiranih slučajeva, što znači da naši liječnici prvog kontakta s pacijentima, najčešće liječnici obiteljske medicine i infektolozi, trebaju biti informirani i senzibilizirani tako da kod pacijenata sa simptomima kompatibilnim sa zika virusnom infekcijom obavezno isključe nedavno putovanje u neko od rizičnih područja.

Putnici povratnici iz rizičnih područja za sada se ne stavljaju pod nikakvu vrstu zdravstvenog nadzora, ali im se preporuča da obavezno kontaktiraju svog liječnika ako razviju simptome kompatibilne sa zika virusnom infekcijom unutar tri tjedna po povratku i obavijeste ga o svom putovanju.

Tudnice koje su boravile u rizičnom području bi po povratku s putovanja trebale napomenuti putovanje ginekologu koji prati njihovu trudnoću radi odgovarajućeg daljnjeg praćenja trudnoće. Važno je istaknuti i da osoba ne može biti davatelj krvi 14 dana po povratku iz rizičnog područja niti davatelje sjemena (za potrebe banke sjemena) 28 dana po povratka iz rizičnog područja.

Služba za epidemiologiju HZJZ-a do sada nije zaprimila niti jednu sumnju na moguću infekciju zika virusom u putnika povratnika. Ako bi došlo do pojave importiranog slučaja Zika infekcije u Hrvatsku, a u međuvremenu dovoljno zatopli da se komarci mogu razmnožavati, bit će vrlo važno kod bolesnika primijeniti zaštitne mjere protiv uboda komaraca - komarnici za prozore i vrata, mreža protiv komaraca za krevete - kako bi se spriječilo širenje infekcije na naše nezaražene komarce.

Cjepivo ni lijekovi za sada ne postoje. Jedina prevencija je eradikacija komaraca i sprječavanje ugriza repelentima.

U HZJZ-u kažu da iz medija znaju da je Ministarstvo zdravlja Brazila postavilo razvoj cjepiva protiv zika virusa kao jedan od prioriteta, te da neke vodeće farmaceutske tvrtke također razmišljaju o tome. Međutim nemaju službenih informacija postoje li i koliko su daleko stigli istraživački napori u razvoju cjepiva.

Preporuke za putnike

Eventualnim putnicima u Centralnu i Južnu Ameriku kao i na Olimpijske igre naši stručnjaci preporučuju sljedeće:

• Tijekom boravka u rizičnom području obavezno treba primjenjivati mjere osobne zaštite u cilju izbjegavanja uboda komaraca i to tijekom cijelog dana, a naročito u vrijeme najveće aktivnosti komaraca Aedes što znači sredinom jutra, te od kasnog poslijepodneva do sumraka:
- upotreba repelenata, nošenje dugih rukava i dugih hlača, tijekom cijelog dana, a naročito u vrijeme najveće aktivnosti komaraca.
Pri upotrebi repelenata treba se strogo pridržavati uputa proizvođača koje se nalaze na proizvodu. Upotreba repelenata na bazi DEET-a se ne preporuča kod djece mlađe od tri mjeseca.
- upotreba mreža protiv komaraca za krevet tretiranih insekticidom dugotrajnog djelovanja u prostorima koji nisu primjereno zaštićeni od komaraca (mreže na prozorima i vratima) ili nisu klimatizirani.
• Trudnice i žene koje planiraju skoru trudnoću trebaju biti upoznate s mogućim rizicima takvog puta; preporuka je da odgode put, naročito ako se radi o području sa široko rasprostranjenom transmisijom.
• Osobe s poremećajem imunološkog sustava ili drugim teškim kroničnim bolestima trebaju potražiti individualno savjetovanje kod svog liječnika.

Što se tiče Olimpijskih igara u Brazilu, u HZJZ-u kažu da treba pratiti u kojem smjeru će se epidemija razvijati s obzirom na mjere koje tamošnje nadležne institucije javnog zdravstva poduzimaju da se epidemija suzbije, te uzeti u obzir eventualna nova saznanja do kojih ćemo u međuvremenu doći. Osnova prevencije je stroga primjena opisanih mjera osobne zaštite od uboda komaraca, a rizičnim skupinama treba preporučiti da dobro procjene moguće rizike odlaska na takav put.

U Hrvatskoj se najviše problema može očekivati u ljetnim mjesecima tijekom sezone komaraca.

S obzirom da se tigrasti komarac udomaćio na nekim područjima Hrvatske, važno je sustavno provoditi dezinsekcijske mjere suzbijanja komaraca, te među stanovništvom jačati svijest o potrebi redovitog pražnjenja svih otvorenih površina s ustajalom vodom koje su idealna mjesta za legla komaraca - npr. posude i plitice za cvijeće, rabljene gume, napušteni bazeni, lokve i sl., odnosno pravilno pokrivati posude s vodom, bačve, bunare i spremnike vode. Isto tako, stanovništvo mora koristiti repelente u slučaju pojave komaraca, kao i zaštitu za prozore i vrata kako bi spriječili ulazak komaraca u njihove domove. Također, liječnici moraju diferencijalno-dijagnostički razmišljati na mogućnost zika infekcije, kako bi se ona rano otkrila i mogle provesti potrebne mjere zaštite, poručuju naši epidemiolozi.

Uzroci i smptomi

Ziku uzrokuje virus iz porodice Flaviviridae, a prenose je komarci Aedes aegypti i Aedes albopictus kojih ima i u Hrvatskoj. Prvi put identificirana je 1940-ih u Africi, no potom se preko Francuske Polinezije i Uskršnjih otoka prenijela do Kariba te Južne i Srednje Amerike kamo je stigla 2015. Sada se smatra pandemijom, a procjenjuje se da je samo u Brazilu njome zaraženo između 440.000 i 1,3 milijuna ljudi. Virus uzrokuje visoku temperaturu, bolove u mišićima i osip po tijelu. Kod odraslih prolazi bez ozbiljnih posljedica, no sve više znanstvenih podataka potvrđuje da kod plodova trudnica može uzrokovati mikrocefaliju, a možda i Guillain–Barréov sindrom.