rijetke nuspojave

EMA nije uspjela potvrditi da je u žena i mladih veći rizik krvnih ugrušaka od AstraZenece, objasnili su i zašto

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2021 14:27
  • Objavljeno 17.09.2021 u 14:27
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: LUONG THAI LINH

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da iz postojećih podataka nije mogla potvrditi je li u žena i mladih ljudi veći rizik od rijetkog razvoja krvnih ugrušaka s niskom razinom trombocita nakon primanja cjepiva AstraZenece

Zbog ograničenja u načinu prikupljanja podataka EMA nije uspjela identificirati specifične rizične faktore koji dovode do vjerojatnije pojave tromboze s trombocitopenijom, objavio je europski regulator, prenosi Reuters. Europska komisija zatražila je ranije ove godine znanstveno mišljenje od EMA-e nakon prijava tromboze praćene trombocitopenijom (TTS) nakon primanja cjepiva Vaxzevria koje proizvodi AstraZeneca.

Zbog toga su neke države EU-a u jednom trenutku prekinule korištenje cjepiva AstraZenece. EMA je ponovila da se druga doza cjepiva koje je AstraZeneca razvila sa Sveučilištem u Oxfordu treba ubrizgati između četiri i 12 tjedana nakon prve.

"Nema dokaza da odgoda druge doze ima bilo kakav učinak na rizik od TTS-a", objavila je EMA. EMA je također istaknula da trenutno nema definitivnu preporuku o davanju cjepiva drugog proizvođača, nakon prve doze AstraZenece.

  • +9
  • +6

Cijepljenje građana u Karlovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac