PET MJESECI MANIFESTACIJA

Elizabeta II. slavi 60 godina na prijestolju

06.02.2012 u 17:34

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta II. prilično skromno i daleko od Londona slavi u ponedjeljak 60. godišnjicu dolaska na prijestolje, što je samo uvod u petomjesečni program manifestacija koje će kulminirati u lipnju raskošnom paradom na rijeci Temzi

Elizabeta II. (65), nije željela nikakvu posebnu svečanost na dan kada je počela vladati, a koji se poklapa s danom smrti njezina oca Georgea VI. Samo su dvije obveze propisane za ponedjeljak u Norfolku na istoku Engleske nedaleko od kraljičine rezidencije Sandringham: posjet vijećnici srednjovjekovnoga grada King's Lynn te osnovnoj školi u Dersinghamu.

U povodu svečanosti britanska kraljica, kojoj je popularnost na vrhuncu, uputila je srdačnu poruku svojim podanicima u Velikoj Britaniji i u zemljama Commonwealtha te 'obnovila zavjet da će im služiti'.

'Pišem vam kako bih vam zahvalila na predivnoj potpori i ohrabrenjima koja ste svih ovih godina upućivali meni i princu Philipu i želim vam reći da smo dirnuti jer smo primili toliko ljubaznih poruka za dijamantni jubilej', rekla je kraljica.

U zemlji u kojoj se samo 20 posto stanovnika izjašnjava za republiku, premijer David Cameron je istaknuo važnost monarhije i odao počast kraljici.

'Katkad čujemo kao je monarhija samo ukras u životu naše nacije. To govore oni koji ne poznaju naš ustav i podcjenjuju našu kraljicu', rekao je premijer uz pohvale 'veličanstvenu radu' britanske vladarice.

Dijamantni jubilej Elizabete II. obilježit će se mnoštvom proslava u Velikoj Britaniji a program će se zgušnjavati prema lipnju nizom svečanosti, izložbama i konjičkim turnirima u njezinu čast.

Britanska kraljica treba u ožujku posjetiti niz mjesta u Velikoj Britaniji u pratnji supruga, princa Philipa. Drugi članovi kraljevske obitelji na čelu s prijestolonasljednikom Charlesom i princom Williamom predvodit če svečanosti u različitim zemljama Commonwealtha, britanskoj zajednici naroda koji su nekoć činili Britansko Carstvo.

Glavne svečanosti tijekom vikenda koji će biti neradan od 2. do 5. lipnja predviđaju paradu tisuća plovila rijekom Temzom. Godina 2012. trebala bi tako biti opet 'čudesna godina', kao i 2011., obilježena vjenčanjem princa Williama s Kate Middleton koje su pratili milijuni ljudi uz televizijske ekrane. Jedina sjena u 'annus mirabilis' bile su srčane tegobe princa Philipa netom prije Božića.