POLICIJA I VOJSKA U PRIPREMI

Ekvador na izborima, ključni kandidati su Luisa Gonzales i milijunaš 'Rambo'

20.08.2023 u 10:48

Bionic
Reading

U Ekvadoru se u nedjelju održavaju prijevremeni izbori kako bi se izabrao novi predsjednik, a policija i vojska u pripremi su nakon neviđenog nasilja, uključujući atentat na kandidata Fernanda Villavicencia ovog mjeseca

Na nedjeljnim izborima za najvišu dužnost u državi natječe se osam kandidata. Favorit je Luisa Gonzalez iz tabora bivšeg predsjednika Rafaela Corree. Iza Gonzalez su milijunaš Jan Topic, čije mu je obećanje oštrog obračuna s kriminalcima donijelo nadimak "Ekvadorski Rambo", i bivši potpredsjednik Nijemac Otto Sonnenholzner, a slijedi ga domaći ekološki aktivist Yaku Perez.

Vlasti su rasporedile više od 100.000 policajaca i vojnika kako bi zaštitile izbore od novog nasilja.

Neki Ekvadorci i dalje ne bi izlazili iz kuće zbog izbora.

"Mislim da izbori neće ništa promijeniti", rekla je farmaceutkinja Leidy Aguirre (28), koja je u posljednje tri godine postupno prestala izlaziti s prijateljima iz straha da će je opljačkati. "Ni političari nisu sigurni."

Osim predsjednika, 13 milijuna Ekvadoraca s pravom glasa također je pozvano izabrati članove Nacionalne skupštine i glasovati na dva referenduma - o proizvodnji nafte u nacionalnom parku Yasuni u regiji Amazone i rudarstvu u šumama Choco Andino.

Ako niti jedan predsjednički kandidat ne osvoji apsolutnu većinu ili najmanje 40 posto glasova i prednost od 10 posto u odnosu na drugoplasiranog, drugi će se krug održati 15. listopada.

Najnovije ankete pokazuju da nijedan kandidat vjerojatno neće pobijediti u prvom krugu.

Villavicencio, oporbeni kandidat, ubijen je 9. kolovoza nakon predizborne kampanje u glavnom gradu zemlje Quitu.

Glasački su listići tiskani prije nego što je drugi kandidat mogao zamijeniti Villavicencia pa uključuju ime pokojnog kandidata. Villavicencio je najavljivao da će se obračunati s korupcijom i kriminalom. Njegova stranka Construye (Gradi) predložila je istraživačkog novinara Christiana Zuritu kao Villavicenciovu zamjenu. Njih su dvojica izvještavali o korupciji vlade bivšeg predsjednika Rafaela Corree 2007.-17. i bili su bliski prijatelji.

Villavicenciovo ubojstvo bilo je treće i najistaknutije u nizu ubojstava političkih vođa ove godine. Vlada te južnoameričke države za ubojstvo je okrivila organizirani kriminal. Ekvador služi kao tranzitna zemlja za kokain, a nekoliko kriminalnih organizacija bori se za kontrolu nad rutama krijumčarenja.

Izbori su raspisani nakon što je predsjednik Guillermo Lasso, konzervativni bivši bankar, u svibnju raspustio Nacionalnu skupštinu kako bi izbjegao opoziv zbog optužbi da nije intervenirao kako bi raskinuo nezakonit ugovor između državne tvrtke za prijevoz nafte i privatne tankerske tvrtke. Odlučio je da se neće kandidirati na izvanrednim izborima.

Glasovanje je u Ekvadoru obavezno za osobe od 18 do 64 godine. Oni koji se ne pridržavaju suočavaju se s novčanom kaznom od 40-ak eura.