MAĐARSKI 'JUŽNI KRAJEVI'

Ekstremisti iz Jobbika otvorili ured u Vojvodini

02.11.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik ultranacionalističke stranke Jobbik i zastupnik u mađarskom parlamentu István Szávay otvorio je krajem prošlog tjedna stranački ured u vojvođanskom gradu Senti u kojem većinu stanovništva čine upravo Mađari, prenosi informativni portal Vajdaság Ma (Vojvodina danas)

Prigodom otvaranja ureda, Szávay je istaknuo kako mu je cilj 'olakšati obostranu komunikaciju s Mađarima u 'južnim krajevima (Délvidék)'' naglasivši kako nije riječ o stranačkoj kancelariji Jobbika već o zastupničkom uredu za prijam.
Pritom je dodao kako se ured neće baviti akcijama protiv drugih naroda i narodnosti te kako joj cilj nije izazivanje tenzija ili mržnje već da 'u skladu s mogućnostima pomaže ovdašnjim Mađarima u obavljanju poslova u Mađarskoj'.

'Nama zastupnicima Jobbika predstavljanje Mađara koji žive izvan granica Mađarske uvijek je bila moralna obveza. Od uvođenja dvojnog državljanstva to nam je postala službena odgovornost, pa i obaveza', izjavio je Szávay dodajući kako u Mađarskoj svaki član parlamenta može otvoriti prijemni ured.


'Smatrao sam da kao zastupnik koji se bavi nacionalnom politikom treba i na odcijepljenim teritoriju osigurati Mađarima mogućnost da me potraže, da me informiraju o stvarima i problemima koji ih u svakodnevnom životu tište', izjavio je potpredsjednik radikalne desničarske stranke.

'Mnogi od njih žive ili uče u Mađarskoj pa me u ovom uredu mogu pitati i o temama iz Mađarske. Zadatak je ovog ureda održavati kontakte, pomagati u radu te da Mađari koji ovdje žive i rade znaju i osjete da je Mađarska s njima i da se Mađarskoj mogu obratiti bilo kada i povodom bilo koje teme', naglasio je zastupnik druge najjače stranke u mađarskom parlamentu.

Zastupnik Jobbika dodao je na svojoj internetskoj stranici koja pored mađarskog objavljuje vijesti i na engleskom, poljskom, rumunjskom te hrvatskom jeziku, kako planira sve zainteresirane u uredu u Senti na sjeveroistoku Banata osobno primati jednom u tri mjeseca te kako će u njegovoj odsutnosti građane dočekivati 'članovi organizacije Jobbika u 'južnim krajevima''.

Inače, ovaj povjesničar i politolog nedavno je izjavio kako 'Hrvate smatra bratskim narodom s kojim Mađari zajedno moraju nastupiti u borbi za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji'.