DETEKTIRAN I U BRITANIJI

Eksplozivno se širi novi soj korone, bolnice u Indiji pod crvenim upozorenjem

12.04.2023 u 20:02

Bionic
Reading

Indija se suočava s naglim porastom broja zaraženih. Za skok je odgovoran novi soj omikrona nazvan arkturus, a čini se da su ga epidemiološke službe detektirale i u Velikoj Britaniji još prije mjesec dana

Nova varijanta korone koja izaziva velike probleme u Indiji, u Velikoj Britaniji je već mjesec dana, otkrivaju njihove zdravstvene službe. Najzarazniji soj omikrona nazvan arkturus, zabilježen je već kod 50 pacijenata.

Bolnice u Indiji sada su pod crvenim upozorenjem, a u nekim dijelovima zemlje vraćene su obvezne zaštitne maske kako bi se suzbilo eksplozivno širenje zaraze koje je u posljednjih mjesec dana poraslo 13 puta, prenosi Dnevnik.hr.

Nacionalno ministarstvo zdravstva ovaj je tjedan provelo vježbe kako bi provjerilo koliko su bolnice pripremljene za novi potencijalni priljev pacijenata. Priopćilo je i da je 12. travnja bilo 40.215 aktivnih slučajeva Covida, što je povećanje od 3.122 u samo jednom danu.

Međutim, vrhunski znanstvenici ne očekuju da će varijanta koju su nazvali XBB.1.16 biti smrtonosnija od ostalih tipova Covida koji trenutno kruže. Danas bolest uzrokovana koronavirusom jako nalikuje gripi, za razliku od najranijih dana pandemije.

I dok je u Velikoj Britaniji objavljeno kako je do sada uočeno tek 50 slučajeva zaraze ovim sojem, indijski epidemiolozi smatraju da je novi val zaraze koji je zahvatio njihovu zemlju uzrokovan isključivo arkturusom.

Dnevnik Nove TV kontaktirao je epidemiološku službu s pitanjem je li ovaj soj već stigao i u Hrvatsku.

"Još nemamo informaciju da je virus zabilježen kod nas što ne znači da neće. Međutim, ne treba paničariti. Svakako, treba nastaviti s uobičajenim mjerama kao što je pranje ruku i sl.", poručili su nam.