na sjeverozapadu zemlje

Eksplozije u tvornici pirotehnike u Turskoj; najmanje 56 ozlijeđenih

03.07.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Najmanje 56 ljudi je ozlijeđeno u petak prilikom više snažnih eksplozija u tvornici za proizvodnju pirotehničkih sredstava na sjeverozapadu Turske

Jedna je osoba teško ozlijeđena a svi nastradali su prebačeni u najbliže bolnice, kazao je Cetin Oktay Kaldirim, guverner pokrajine Sakarya.

"Bogu hvala, nema mrtvih", rekao je Kaldirim, dodajući da su na putu, kao pomoć u gašenju požara koji je izbio, jedan zrakoplov i dva helikoptera.

Požar je trenutno pod "djelomičnom" kontrolom.

Tvornica za pirotehniku nalazi se 183 kilometra istočno od Istanbula, a eksplozije su se mogle čuti na udaljenosti od 30 kilometara. Stambena područja su udaljena tek tri kilometra od poprišta nesreće,

Radi se o jednoj od najvećih tvornica takve vrste u Turskoj koja u svojim skladištima ima 110 tona eksploziva. Guverner je upozorio na opasnost od toksičnog dima.

Prema državnoj radiotelevizij TRT, oko 11 sati po lokalnom vremenu odjeknule su tri vrlo snažne eksplozije, a potom je izbio požar. Uslijedilo je zatim i više manjih eksplozija, prenosi taj medij.

U trenutku nesreće u tvornici se nalazilo 150 radnika. Uzrok eksplozija je za sada nepoznat, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na poprište nesreće poslao ministre unutarnjih poslova, poljoprivrede i obitelji te timove civilne zaštite za slučajeve prirodnih katastrofa.