Eagle defender

NATO odobrio novi plan za obranu Poljske i baltičkih država od ruske agresije

02.07.2020 u 16:37

Bionic
Reading

NATO je implementirao plan obrane Poljske i baltičkih država nakon što je Turska odbacila svoje prigovore, kazali su litavski, poljski i francuski dužnosnici, piše Reuters. Tursko ministarstvo odbilo je komentirati navod u četvrtak. Plan za Poljsku, Litvu i Estoniju, čiji su detalji klasificirani, izrađen je na zahtjev spomenutih država nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. Plan je odobren u prosincu na samitu NATO-a u Londonu.

Međutim Turska se protivila implementaciji plana, dok NATO ne označi kurdsku miliciju YPG, koja kontrolira dio sjevera Sirije, kao teroriste. "Turci su odbacili svoje prigovore", kazao je u srijedu dužnosnik francuskog ministarstva obrane.

Iako je nejasno je li Turska dobila koncesije zbog pristanka, diplomat NATO-a kazao je kako je Ankara popustila, nakon pritiska preostalih 29 članica krajem mjeseca.

Plan za obranu Poljske i Baltika, poznat pod nazivom Obrambeni orao (Eagle defender) ne utječe izravno na tursku strategiju u Siriji.

"Implementacija političke odluke koja je dogovorena u Londonu uspjeh je za cijeli NATO", kazao je Raimundas Karoblis novinarima. Šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost Pawel Soloch također je potvrdio da je postignut sporazum.

Turska je pokrenula ofenzivu u sjevernoj Siriji protiv YPG-a nakon što je SAD povukao tisuću svojih vojnika u listopadu.

Druge članice NATO-a poručile su da turska ofenziva potkopava borbu protiv militanata Islamske države.

NATO nije htio izravno komentirati implementaciju plana, već su samo poručili da "imaju planove za zaštitu svih saveznika. Ti se planovi redovito revidiraju i ažuriraju".