SAN FRANCISCO

Eksplozija srušila 50 kuća i ubila šest ljudi

10.09.2010 u 11:31

Bionic
Reading

U razornoj eksploziji prirodnog plina i požaru koji su u četvrtak navečer zahvatili više od 50 kuća u predgrađu San Francisca, poginulo je najmanje šest osoba a očekuje se da će taj broj rasti s pretraživanjem zgarišta, objavio je u petak zapovjednik vatrogasaca.

Kapetan vatrogasaca u pogođenoj četvrti San Bruno, Charlie Barringer, kazao je da je požar usmrtio osam osoba, uništio 53 kuće a još 120 oštetio, prenosi online dnevni list Los Angeles Times.

"Mislio sam da je Boeing 747 pao na nas. Vatrogasna postaja stresla se iz temelja", opisao je Barringer eksploziju plina u San Brunu, četvrti smještenoj uz zračnu luku San Francisca. San Francisco Chronicle izvješćuje da se nakon strahovite eksplozije plina koja je načinila krater, u zrak digao plameni gejzir koji je gutao kuću po kuću.

Mjesne bolnice izvijestile su u četvrtak navečer da je najmanje 28 osoba liječeno zbog ozljeda zadobivenih u požaru, neki s kritično opasnim opeklinama. Više od stotinu građana evakuirano je u skloništa.

Vatrogasci su u petak rano ujutro, po lokalnom vremenu, uspjeli staviti pod nadzor požar koji je gorio 12 sati, izvijestila je lokalna TV postaja KGO. Glasnogovornik distributera plina, tvrtke Pacific Gas & Electric, izjavio je u petak da je požar izazvalo pucanje magistralnog plinovoda, čiji se uzroci istražuju.

Građani San Bruna kazali su novinarima da se miris plina osjećao već tri tjedna, što iz tvrtke Pacific Gas & Electric nisu htjeli komentirati.

"U ovom trenutku mi ne želimo spekulirati o takvim komentarima. Međutim, ako se utvrdi da je PG&E bio odgovoran, mi ćemo preuzeti odgovornost", rekao je glasnogovornik Jeff Smith.

Vlasti okruga San Mateo zbog požara su proglasile izvanredno stanje, a u petak ujutro je oko 5.000 ljudi na pogođenom području bilo bez struje.

Silovita eksplozija u San Franciscu