stanje povoljnije

Eksplozija korone u Metkoviću? Gradonačelnik spušta loptu: Bilo je na svadbi manje od 120 ljudi, neki i izvana, a dovoljan je jedan da nastane problem

23.06.2021 u 12:42

Bionic
Reading

Nakon izbijanja mini žarišta koronavirusa u Metkoviću, gdje je u utorak utvrđeno dvanaest novih slučajeva povezanih s jednom većom svadbom, već u srijedu stanje je znatno povoljnije. Kako je za tportal potvrdio gradonačelnik Dalibor Milan, danas je u ovom gradu otkrivena tek jedna novozaražena osoba

'Situacija se evidentno smiruje, očito se radilo tek o jednom ekscesu', rekao je Milan.

Spomenuta svadba održana je prošlog tjedna u Metkoviću, bila je prijavljena lokalnom stožeru civilne zaštite i tvrdi se da su poštovane epidemiološke mjere.

'Da, bilo je manje od maksimalno propisanih 120 ljudi, od gostiju su traženi negativni PCR testovi, no očito se proboj može dogoditi i mimo toga. Bilo je tu puno ljudi iz svih dijelova Hrvatske, pa i iz susjednih zemalja poput Italije. Dovoljna je jedna zaražena osoba da nastane problem', kaže metkovski gradonačelnik.

U cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji u utorak je zabilježeno ukupno dvadeset novozaraženih osoba, od kojih većina otpada na Metković. Epidemiolozi su ih vrlo brzo povezali sa svadbom, pa su propisane mjere testiranja i samoizolacije. Situacija je u medijima opisana kao 'eksplozija koronavirusa', no već današnji podaci o samo jednoj novozaraženoj osobi u ovom gradu pokazuju da se ipak više radilo o prasku petarde.

'Naš stožer iznio je jasne upute vezane uz svadbene svečanosti i apeliramo da se one poštuju', zaključuje gradonačelnik Milan.

Jedna novozaražena osoba iz Metkovića ujedno je i jedina u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji kod koje je u srijedu potvrđen koronavirus.

'Zbog državnog praznika bio je smanjen broj testiranja, pa ćemo za relevantnije podatke i potvrdu smirivanja situacije ipak pričekati do sutra', rekli su za tportal u Stožeru civilne zaštite ove županije.

U protekla 24 sata obrađen je 181 uzorak. Dvije osobe su izliječene, a u Općoj bolnici u Dubrovniku hospitalizirana je još samo jedna osoba.

U samoizolaciji su još 223 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije, oba na granici. Stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.