NAKON GAŠENJA NEPSZABADSAGA

EK zabrinuto prati stanje u mađarskim medijima

10.10.2016 u 15:08

Bionic
Reading

Europska komisija u ponedjeljak je izrazila zabrinutost zbog situacije s medijima u Mađarskoj nakon gašenja najvećeg oporbenog lista u zemlji

'Europska komisija pozorno prati situaciju i zabrinuta je. Sloboda medija, pluralizam i zaštita novinara u temelju su slobodnog i demokratskog društva', rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas

Najveći mađarski dnevnik Nepszabadsag (Slobodan narod) neočekivano je ugašen u nedjelju i u ponedjeljak se nije pojavio na kioscima. Internetska stranica tih novina zamijenjena je izjavom vlasnika – Mediaworks – u kojoj se kaže da je potrebno 'promijeniti poslovni model'. Mediaworks je u vlasništvu austrijskih investitora Vienna Capital Partners, koji su kupili list 2014. godine.

U posljednjih 10 godina prodaja tih novina pala je za 74 posto, a vlasnici kažu da je to donijelo velike gubitke.

Međutim, zaposlenici tih novina, skupine za zaštitu ljudskih prava i oporbene stranke sumnjaju na to da je riječ o pritisku vladajućeg Fidesza i premijera Viktora Orbana kako bi utišao kritike na račun vladajućih.

'Postavljaju se pitanja o razlozima za gašenje', rekao je Schinas, dodajući da su ovlasti Komisije u području slobode tiska i pluralizma medija ograničene te da je na državama članicama da zaštite te slobode.

Orbanova stranka Fidesz nazvala je gašenje Nepszabadsaga 'racionalnom ekonomskom odlukom, a ne političkom'.

Nepszabadsag je nedavno objavio otkriće o korupciji u Orbanovom najbližem okruženju

Urednici u Nepszabadsagu kažu da nije riječ o ekonomskim razlozima. 'Mediaworks tvrdi da novine proizvode gubitke od 2007. godine, ali zašto su onda ulagali u njih 2014. godine? Morali su vidjeti nekakav potencijal u tome', rekao je za EUobserver Marton Gergely, zamjenik glavnog urednika lista.

Nepszabadsag je osnovan 1956. godine kao glasilo vladajuće komunističke partije.