OSTAVKE PLJUŠTE

Ehud Barak ruši izraelsku vladu

17.01.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Izraelski ministar industrije i trgovine Binyamin Ben-Eliezer, ministar socijalne službe Yizhak Herzog i ministar manjina Avishai Braverman, članovi Laburističke stranke, podnijeli su u ponedjeljak ostavku nakon podjele u stranci koju je izazvao ministar obrane Ehud Barak. Herzog, Braverman i Ben-Eliezer prvi su članovi Netanyahuove vlade.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak objavio je danas da odlazi iz Laburističke stranke koju je predvodio i s još četiri parlamentarca osniva novu političku stranku, prenijeli su izraelski mediji.

Ehud Barak
bi na konferenciji za tisak trebao objaviti odluku o napuštanju laburističke stranke u društvu pomoćnika ministra obrane Matana Vilnaija, ministra poljoprivrede Shaloma Simhona te još dvojice zastupnika - Einata Wilfa i Orita Nokeda

Nova stranka zvat će se Ha Hatzmahout (nezavisnost, na hebrejskom), ističe se na radiju.

Laburistička stranka dosad je imala 13 zastupnika od 120. Ostali ministri i laburistički zastupnici još nisu objavili namjeravaju li ostati unutar aktualne većine premijera Benjamina Netanyahua

'Prije nekoliko minuta sam premijeru objavio da dajem ostavku', rekao je Herzog u izjavi novinarima.

'Riječ je o osobnoj ostavci, ali sam razgovarao s prijateljima i uvjeren sam da će postupiti kao i ja jer žele s drugim kolegama spasiti Laburističku stranku', objasnio je Herzog.

Barak je u ponedjeljak najavio da odlazi kako bi osnovao novu političku stranku s još četvoricom laburističkih parlamentaraca.

Laburistička stranka dosad je imala 13 od ukupno 120 zastupnika.