stižu posrednici

Egipatski šef diplomacije sastaje se s izraelskim kolegom

29.05.2021 u 20:54

Bionic
Reading

Egipatski šef diplomacije Sameh Šoukri u nedjelju će se sastati na razgovorima sa svojim izraelskim kolegom Gabijem Ashkenazijem, objavilo je u subotu egipatsko ministarstvo vanjskih poslova

Egipat zajedno sa Sjedinjenim Državama i drugim regionalnim partnerima radi na jačanju prekida sukoba između Izraela i palestinskih ekstremista, do kojeg je došlo zahvaljujući njegovu posredovanju i održavanju dugotrajnih veza s obje strane u sukobu.

Priopćenje ministarstva ne navodi detalje vezano uz susret.

Odvojeno od toga izraelski portal Walla javio je da bi čelnik egipatske obavještajne službe Abas Kamel trebao u nedjelju otputovati u Izrael i na Palestinska područja kako bi se susreo s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i dužnosnicima palestinskog pokreta Hamasa.

Prije tjedan dana je dogovoreno primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamas koji vlada Pojasom Gaze. Sukob je izbio nakon što je u istočnom Jeruzalemu bio ograničen pristup vjernicima u džamiju Al Aksa i nakon pokušaja izbacivanja palestinskih obitelji iz njihovih domova u tom okupiranom dijelu grada.

Nakon toga palestinski ekstremisti raketirali su izraelske gradove, dok je izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo Pojas Gaze.

  • +9
Sukob Izraelaca i Palestinaca u pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia