OD PETKA U 3 UJUTRO

Hamas i Izrael dogovorili primirje

20.05.2021 u 21:44

Bionic
Reading

Izrael i Hamas stupit će u "međusobno i simultano" primirje u Gazi u petak u 2 sata ujutro, rekao je dužnosnik Hamasa za Reuters.

Izrael je u četvrtak navečer izglasao odluku o prekidu vatre s Hamasom radi okončanja borbi u Gazi, potvrđeno je i iz Tel Aviva. Primirje je sklopljeno uz posredovanje egipatskih pregovarača.

Hamasovi dužnosnici također su podržali prekid vatre, za koji su rekli da će stupiti na snagu u petak u 3 sata ujutro poo srednjeuropskom vremenu. No izraelski su dužnosnici objavili da egipatski posrednici još trebaju odrediti točno vrijeme.

Ured izraelskog premijera rekao je da egipatska inicijativa poziva na "uzajamno i bezuvjetno primirje". Izraelski dužnosnici rekli su da će osnovno načelo biti "tiho za tiho", ali i Izrael i Hamas prihvatili su prijedlog Egipta da se kasnije razgovara o drugim pitanjima vezanim za Gazu. Obje su strane pojačale napade tijekom posljednja 24 sata očekujući prekid vatre. Zdravstveni dužnosnici u Gazi kažu kako su od početka krize ubijena najmanje 232 Palestinca, uključujući 65 djece. U Izraelu je ubijeno dvanaest ljudi.

Pregovori o prekidu vatre odvijali su se na dva kolosijeka: egipatski obavještajni dužnosnici razgovarali su s uredom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i vodstvom Hamasa u Gazi; dok je izaslanik UN-a Tor Wennesland razgovarao s Hamasovim političkim vodstvom u inozemstvu, javlja Axios.com. Netanyahu je bio pod sve većim međunarodnim pritiskom da odobri prekid vatre. Veliki pritisak stizao je i od strane najvećeg saveznika SAD i administracije predsjednika Joea Bidena. Netanyahu je do sada inzistirao na tome da Izraelu treba dodatno vrijeme za ostvarenje svojih vojnih ciljeva u Gazi.

Raketna vatra Hamasa i Islamskog džihada nastavila se u četvrtak nakon osmosatne pauze, pošto je Izrael gađao vojne kapacitete tih frakcija.

Od izbijanja sukoba 10. svibnja, bolnički izvori u Gazi kažu da je poginulo 232 Palestinaca, uključujući 65 djece i 39 žena te ranjeno više od 1900 ljudi. Izrael kaže da je ubio najmanje 160 boraca u Gazi.

Vlasti su izvijestile o dvanaestero mrtvih u Izraelu i stotine ranjenih u raketnim napadima koji su izazvali paniku i natjerali ljude u skloništa.

Biden je u četvrtak razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahpm al-Sisijem, poslije čega je Bijela kuća priopćila da su koraci prema primirju "ohrabrujući".

UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric potvrdio je da je UN-ov izaslanik za Bliski istok Tor Wennesland u Kataru, dodavši: "Aktivno surađujemo sa svim stranama na hitnom prekidu vatre".