značajno otkriće

[FOTO] Egipatski arheolozi pronašli 59 lijesova starih 2600 godina

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2020 09:17
  • Objavljeno 04.10.2020 u 09:12
tportal

Izvor: EPA / Autor: KHALED ELFIQI

Egipat je objavio u subotu otkriće 59 netaknutih, dobro očuvanih lijesova starih 2600 godina u nekropoli blizu Kaira. Ministar turizma i antikviteta Kalid Al-Anani rekao je da su egipatski arheolozi pronašli tri grobnice s 59 sarkofaga u nekropoli Sakari blizu piramide kralja Djosera (Zosera).

"Svjedočio sam otvaranju jednog od lijesova. Mumija izgleda kao da je jučer mumificirana", rekao je Al-Anani u subotu.

Preostali slojevi lijesova u nekropoli bit će također otkriveni, rekao je. Pronađeni lijesovi su u vrlo dobrom stanju te su zadržali izvorne boje, dodao je ministar.

Grupa svećenika i visokih dužnosnika iz Kasnog razdoblja drevnog Egipta pokopana je u pronađenim lijesovima. Brojni kipići, uključujući brončanog boga Nefertema, i amuleti, također su pronađeni.

Zbirka će biti izložena u Velikom egipatskom muzeju, koji se nalazi blizu piramida u Gizi, zajedno s tri 3500 godina stara drvena sanduka pronađena u nekropoli Al-Asasif u Luksoru, kazao je ministar.

Egipat je u posljednjim godinama pojačao napore za pronalaskom antičkih artefakata kako bi oživio turizam, jednu od najvažnijih gospodarskih grana u zemlji. Turizam trpi gubitke još od 2011. i ustanka protiv dugogodišnjeg diktatora Hosnija Mubaraka.

  • +8
  • +5

Egipatski arheolozi pronašli 59 lijesova starih 2600 godina

Izvor: EPA / Autor: KHALED ELFIQI

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!