IZ DIKTATURE U DEMOKRACIJU

Egipatska vojska priprema promjene ustava

15.02.2011 u 07:19

Bionic
Reading

Egipatska vojna vlast imenovala je u ponedjeljak umirovljenog suca, cijenjenog u pravničkim krugovima po svojim neovisnim stavovima, za čelnog čovjeka povjerenstva koje bi trebalo predložiti ustavne promjene

Sudac Tareq al-Bishry bio je veliki zagovornik neovisnosti pravosuđa koje je bilo pod velikim utjecajem politike tijekom 30-godišnje vladavine Hosnija Mubaraka što je okončana u petak.

Visoko vojno vijeće, koje je preuzelo vlast nakon Mubarakova odlaska, objavilo je u nedjelju da će osnovati povjerenstvo za izmjenu nekih ustavnih odredbi i određivanje pravila za referendum o tim izmjenama.

Mladi aktivisti prenijeli su u ponedjeljak kako im je vojno vijeće najavilo da bi promjene mogle biti napisane uskoro, a referendum raspisan u roku dva mjeseca. Vojni izvor ocijenio je kako su dva mjeseca 'generalan plan'.

Istovremeno, reformist Muhamed El Baradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, rekao je u ponedjeljak da mu je osobni cilj pomoći u izgradnji demokratskog Egipta, više nego kandidatura za predsjednika zemlje te je dodao da bi idući šef države trebao biti osoba u 40-im ili 50-im godinama.

Pristaše bivšeg šefa UN-ove agencije za atomsku energiju vide ga kao potencijalnog novog predsjednika, a kritičari kažu da je previše vremena proveo izvan Egipta.

'Moj je jedini cilj tranzicija zemlje iz diktature u civiliziranu, demokratsku državu', rekao je El Baradei u intervjuu za Al Jazeeru.

'Nadam se da će predsjednik biti osoba u 40-im ili ranim 50-im godinama', dodao je 68-godišnji umirovljeni diplomat.

'Naravno da se neću sam kandidirati za predsjednika. Nemam neku osobitu želju biti predsjednik', istaknuo je El Baradei.

No čini se kako tom izjavom nije posve zatvorio vrata mogućoj kandidaturi, ako ga netko drugi predloži.