ČEKA SE RASPLET

Egipat pojačao potragu za Salopekom

07.08.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Egipatske vlasti pojačale su potragu za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom kojem Islamska država prijeti smrću, objavio je neovisni list al-Masri al-Jum.

Egipatska policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka, prenosi dpa. Istraga je pokazala da se vjerojatno nalazi negdje na području egipatske Zapadne pustinje ili da je odveden u susjednu Libiju gdje Islamska država ima čvršće uporište.

Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. U srijedu popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. Po tome, ultimatum istječe u petak popodne.

Mediji javljaju i da je Islamska država na internetu bila objavila digitalni sat koji odbrojava do isteka roka ultimatuma koji su izdali u zamjenu za Salopekov život, no nakon nekoliko sati pojavila se obavijest da je korisnički profil blokiran pa se više ne može vidjeti sat, koji je objavljen na jednom od službenih računa Twittera kojim se koristi sinajski ogranak Islamske države.

'Ne znamo ništa o zatočenicama o kojima govori IS', rekao je neimenovani egipatski policijski izvor. 'Intenzivirali smo potragu za počiniteljem i nastojimo spasiti žrtvu', dodao je.

Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i dalje čine sve kako bi pomogli otetom hrvatskom državljaninu a njegova obitelj apelirala je na otmičare da ga puste na slobodu.

U Kairu se nalazi šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić zajedno sa Salopekovom suprugom Natašom. Iz MVEP-a najavljuju da će objaviti nove informacije o slučaju čim to bude moguće.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s egipatskim predsjednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem o otetom Salopeku: 'Detalje vam, nažalost, ne mogu iznositi. Ali, budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili', izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Splitu.

Situaciju u vezi s Tomislavom Salopekom ocijenila je dosta teškom i ružnom, istaknuvši kako joj je iznimno teško zbog Salopekove obitelji. 'Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice', kazala je predsjednica.

Salopekov otac u četvrtak je u razgovoru s novinarima francuskog AFP-a u obiteljskom domu u Vrpolju apelirao na otmičare da mu oslobode sina.

'Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo', kazao je Zlatko Salopek.

Sigurnosni analitičari Igor Tabak Mate Laušić rekli su Hini u četvrtak da s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistični o sudbini otetog Hrvata te da Hrvatska ima vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

Ovo je prva ovakva prijetnja Islamske države iz Egipta, dosadašnje su uglavnom bile iz Iraka i Sirije, i prva otmica nekog hrvatskog državljanina.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u četvrtak je najoštrije osudio otmicu Tomislava Salopeka i poručio da naglašava da takva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim učenjima islama.

'Ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjima islama i radi se o pogrešnoj metodi iznude i ucjene kojom otmičari žele ostvariti svoje ciljeve. Svetost života u Kur'anu je vidljiva i on je Božji dar te kao takav zaštićen i nitko nema pravo uništiti ga', kaže se u priopćenju Mešihata.

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović tijekom dana je uputio 'poziv za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka' na najutjecajnije državne i vjerske adrese u Egiptu.