istraga

Egipat optužuje UN da želi 'ispolitizirati' Mursijevu smrt

19.06.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Egipat je u srijedu optužio UN da želi 'ispolitizirati' smrt Mohameda Morsija, reagirajući na zahtjev UN-ova ureda za ljudska prava da se provede 'temeljita i neovisna' istraga o smrti bivšeg islamističkog predsjednika u ponedjeljak

Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova Ahmed Hafez 'najoštrije' je kritizirao UN-ov zahtjev, ocijenivši da je riječ o 'namjernom pokušaju da se ispolitizira slučaj prirodne smrti'.

'Svaku iznenadnu smrt u zatvoru mora pratiti brza, nepristrana, temeljita i transparentna istraga neovisnog tijela kako bi se rasvijetlio uzrok smrti', rekao je u utorak Rupert Colville, glasnogovornik UN-ova visokog povjerenika za ljudska prava.

Morsi (67) je u zatvoru bio gotovo šest godina i to u izolaciji. U ponedjeljak se srušio tijekom obraćanja sudu i nije ga se moglo oživjeti.

Colville je kazao da postoje razlozi za zabrinutost u pogledu uvjeta njegova pritvora i pristupa zdravstvenoj skrbi.

Morsi je u izolaciji bio držan 23 sata na dan, a patio je od dijabetesa i bubrežne insuficijencije, utvrdili su u ožujku 2018. neovisni britanski stručnjaci.

Istragu o njegovoj smrti zatražili su i Amnesty International te Human Rights Watch.

Morsija je 2013. s vlasti srušila vojska nakon masovnih prosvjeda. Na vlasti je proveo godinu dana. Osuđen je na ukupno 45 godina zatvora zbog poticanja na nasilje nad prosvjednicima potkraj 2012. i špijuniranje za Katar.

Ponovno mu se sudilo nakon što su mu dvije presude ukinute - smrtna kazna i kazna doživotnog zatvora.

Nakon Morsijeva pada, sadašnji šef države Abdel Fatah al-Sisi, njegov bivši ministar obrane, proveo je nemilosrdnu represiju nad oporbom, posebice pripadnicima Muslimanske braće, iz čiji je redova Morsi potekao.