ZBOG KORUPCIJE

Egipat će privesti bivšeg premijera Shafika ako se vrati

29.08.2012 u 19:51

Bionic
Reading

Egipatske vlasti će privesti bivšeg predsjedničkog kandidata Ahmeda Shafika na ispitivanje glede slučaja navodne korupcije ako se vrati iz inozemstva, rekao je egipatski sudac u srijedu

Shafik, posljednji premijer svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, stavljen je na listu za praćenje na graničnim prijelazima, rekao je u izjavi sudac Osama el-Saeidy.

Shafik, koji je izgubio predsjedničke izbore od kandidata Muslimanske braće Muhameda Mursija u lipnju, otišao je iz Egipta u Abu Dabi dva dana nakon što je njegov suparnik proglašen predsjednikom.

Njegovi pomoćnici ustrajno su nijekali da je Shafik u bijegu govoreći da će se uskoro vratiti i osnovati novu liberalnu političku stranku, no strah od uhićenja bi ga mogao odvratiti od povratka, ocjenjuju analitičari.

'Istražni sudac je odlučio ime generala Ahmeda Shafika staviti na popis za praćenje i zabranu putovanja na temelju istrage o njegovom nezakonitom prijenosu 40.000 četvornih metara zemlje na Alaa i Gamala Mubaraka', rekao je el-Saeidy. Dva Mubarakova sina, Alaa i Gamal, sada su u zatvoru zbog optužbi za korupciju.