SDP-OVI EUROPARLAMENTARCI:

Efikasnija inspekcija rada - europski prioritet

14.01.2014 u 15:23

Bionic
Reading

SDP-ovi europarlamentarci Marino Baldini, Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina, Tonino Picula i Oleg Valjalo podržali su inicijativu u EP-u za efikasnijim inspekcijama rada, inzistirajući na posebnoj zaštiti najranjivijih radnih skupina i potpori samozapošljavanju. Riječ je o prijedlogu Rezolucije izvjestiteljice Jutte Steinruck iz redova njemačkih socijaldemokrata o učinkovitoj inspekciji rada kao strategiji za poboljšanje radnih uvjeta u Europi

'Smatramo da je u doba ekonomske krize i visoke stope nezaposlenosti, kada su smanjenja socijalnih prava predmet proračunskih rezova i kada su radnici najranjivija skupina i meta iskorištavanja tržišta u krizi, važno pitanje zaštite radnika istaknuti kao prioritetno i to, između ostalog, kroz poboljšanje rada državnih inspektorata u svim zemljama članicama.

Inspekcija rada je instrument za zaštitu prava i sprječavanja iskorištavanja radnika. Upravo ova inicijativa potiče na zakonsku akciju na razini EU-a kako bi inspekcija rada bila učinkovitija u borbi protiv neprijavljenog rada, osiguranju socijalne zaštitite i sigurnosti radnog mjesta te omogućila stabilne temelje funkcioniranju jedinstvenog tržišta EU. Ranjive društvene skupine, poput privremeno zaposlenih, sezonskih radnika u turizmu i poljoprivredi , žena ili imigranata kao i mladi volonteri trebaju uživati osobitu zaštitu', poručili su SDP-ovi europarlamentarci.

Oni ističu da učinkovita inspekcija rada ne smije biti samo tema parlamentarne rasprave već 'stvarnost koja će zaštititi radnike i njihova prava'.

Pozdravljaju činjenicu da strukturni fondovi nude financiranje nacionalnih akcijskih planova za jačanje mehanizama inspekcija rada, jer dokle god rad na crno buja a godišnje na radnom mjestu strada sedam milijuna Europljana, ne možemo biti zadovoljni', ističu zastupnici u zajedničkom priopćenju.

Hrvatska je od 1. siječnja ove godine reformirala sustav inspekcije rada, pri čemu mnoge novosti odgovaraju upravo prijedlozima ove inicijative. Inspektori su dobili veće ovlasti, a sustav inspekcije djelovati će kao prevencija nepoštivanja zakona a ne kao represivni aparat.

'U kontekstu socijalnih tema i zaštite radnika, pogotovo u svjetlu statistike o 10,9 posto nezaposlenih u EU gdje je i hrvatskih 18,8 posto, obrađujući temu samozapošljavanja na plenarnoj sjednici EP-a, smatramo značajnim poručiti kako je, bez obzira na sve pozitivne efekte samozapošljavanja, iznimno važno da ovaj oblik radnog odnosa uživa visoku razinu socijalne zaštite'.

Samo u 2012. godini gotovo 33 milijuna Europljana preuzelo je inicijativu i odlučilo se na samozapošljavanje. Ono je osobito popularno među mladima i ženama. Iskustva su vrlo pozitivna – u nekim zemljama je i više od 90 posto ovako pokrenutih tvrtki opstalo na tržištu. Samozapošljavanje ne pomaže samo pojedincu, nego i društvu. Države članice bi stoga trebale motivirati nezaposlene radnike na samozapošljavanje jačanjem njegovih socijalnih elemenata pružajući jednaku razine zaštite kakvu imaju i zaposlenici u privatnom i javnom sektoru.

'Također bilo bi uputno u ograničenom razdoblju smanjiti socijalna davanja samozaposlenih radnika kako bi im se olakšao teret samozapošljavanja. Pri tome treba umanjiti rizike potencijalne zlouporabe u ovom dijelu korištenja socijalnih prava.

Kvalitetno uređeno cjelokupno radno i socijalno zakonodavstvo uz neovisnost tijela provedbe nadzora, kao i suradnja nadležnih institucija, preduvjet su ekonomskog rasta i razvoja na području cijele EU', zaključuju SDP-ovi europarlamentarci.