STA na udaru janše

Europska udruga podržava Slovensku novinsku agenciju koju tamošnja vlada više ne želi financirati

02.12.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Europska udruga novinskih agencija (EANA) podržala je u srijedu slovensku novinsku agenciju STA kojoj prijeti gašenje nakon što je vlada odlučila da je više neće financirati

Desna vlada premijera Janeza Janše u ponedjeljak je donijela tu odluku nezadovoljna izvještavanjem STA u vrijeme koronakrize, prenijeli su u utorak slovenski mediji.

STA iz državnog proračuna dobiva gotovo dva milijuna eura godišnje ili polovicu godišnjih prihoda, pa vladin potez dovodi u pitanje opstanak nacionalne agencije.

EANA je podržala neovisnost svoje članice i pozvala vladu da prestane otežavati rad agencije i dovoditi u pitanje njezin ugled.

"Mediji su kamen temeljac demokracije, a novinske agencije kralježnica slobode medija. Povrh toga, nacionalne novinske agencije su jedan od najvažnijih glasova svojih država u svijetu", priopćila je udruga.

EANA ističe da je sloboda medija posebno važna u vrijeme krize kroz koju svijet trenutno prolazi zbog panemije covida-19.

"STA mora nastaviti raditi kao neovisna i vjerodostojna novinska agencija. Njezin doprinos slovenskoj demokraciji vlasti trebaju podupirati, umjesto sprečavati", stoji u priopćenju EANA-e.

Odluku o prestanku financiranja STA vlada nije službeno potvrdila, no lokalni mediji prenose da agenciji nije isplatila sredstva za studeni i da je odlučila da neće obnoviti ugovor za 2021. godinu.

Mediji navode da je vlada nezadovoljna radom agencije, jer je veći prostor u izvještavanju u vrijeme koronakrize navodno davala marginalnim događajima, nego nastupima vlade i premijera.

Od odluke su se distancirala dva Janšina koalicijska partnera, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Nova Slovenija koja je najavila da će na idućoj sjednici vlade tražiti da se  odluka promijeni.

Novinarske udruge u Sloveniji već su više puta domaću i međunarodnu javnost upozorile na pokušaje ograničavanja svoje slobode i na pritiske te pokušaje vlade da izmjenama nekih zakona dobije veći utjecaj na njihovu uredničku politiku.