ZA DVOJEZIČNE IZBORE

Džakula diže ustavnu tužbu zbog ćirilice

27.03.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Srpski demokratski forum najavio je podizanje ustavne tužbe nakon što im je Državno izborno povjerenstvo odgovorilo da nema potrebe za dvojezičnim izbornim listićima za Europski parlament

U SDF-u najavljuju sličan zahtjev i za lokalne izbore te upozoravaju da prema ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina imaju pravo na dvojezičnost u izbornom procesu u općinama i gradovima u kojima čine više od 33 posto stanovništva.

Kažu da su razočarani stavom DIP-a da glasački listić nije službeni obrazac ili isprava, pa nema potrebe za dvojezičnošću. Pred ulazak u Europsku uniju država i političari imaju priliku pokazati predanost vladavini prava te bi poštivanje prava na dvojezičnost bio dobar smjer, istaknuli su iz SDF-a.

Također su naglasili da je uoči lokalnih izbora 2009. godine DIP sam upozorio na nužnost dvojezičnosti, ali su predstavnici srpske manjine, u dogovoru s vladajućima, to zanemarili.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije upozorila je da je uskraćivanje dvojezičnosti uskraćivanje temeljnih prava te prava na političku participaciju.