DETALJI STRAŠNE NESREĆE NA A1

Dvojica pala u provaliju, na trećeg naletio automobil

  • +16

Teška prometna nesreća na autocesti A1

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Bionic
Reading

Bilo je točno 6.12 sati. Na vijaduktu Krpani, prije ulaska u istoimeni tunel iz smjera sjevera ledeni pakao u koji je uletjelo kao i dvadesetak vozača. Vozila su se slagala jedno na drugo, automobili, kombi vozila kamion autobus, ljudi su izlazili iz automobila tražeći spas, ali nisu imali kamo.

Vijadukt je izgledao kako bob-staza iz koje se moglo pobjeći samo ako bi se trčalo na njegov kraj, 370 metara dalje. A bilo je tako sklisko da se nije moglo hodati. Postojala je još jedna mogućnost - popeti se na zaštitnu betonsku ogradu. Tu mogućnost izabrao je Igor. S te pozicije pokušao je signalizirati vozačima da uspore. Okliznuo se i pao u 20-metarsku provaliju.

Isto se dogodilo još jednom muškarcu. Pao je s Igorom. Na mjestu su ostali mrtvi. Niti treća osoba nije stradala u automobilu. Pokušala je doći do iste ograde, ali je na nju naletjelo vozilo.

S Igorom i nepoznatim muškarcem, spas na ogradi potražio je i jedan vatrogasac Tehničke jedinice Sv. Rok, okliznuo se, ali se krajnjim snagama uspio zadržati na ogradi. To mu je spasilo život.
'Bio je to kaos, ne znam kako sam ostao živ. Izašao sam iz tog tunela i vidio dolje razbijena vozila, tada ih je bilo možda pet. Samo malo taknuo sam kočnicu i počelo me zanositi. U trenu sam udario u njih. Izašao sam odmah iz auta i to mi je spasilo život, jer je odmah u moj auto udarilo drugo vozilo, pa autobus, pa kamion...', priča za Slobodnu Dalmaciju Dubrovčanin Alen Škaljić.

Iz Gospića odmah po dojavi kreće prvi od šest timova Zavoda za hitnu medicinu. Liječnica iz pripravnosti dr. Ivana Kuhtić, vozač Ivica Balenović i sestra Sanja Matanović traže najteže ozlijeđenu osobu.

Svi pacijenti zbrinuti su unutar zlatnog sata. Dr. Kuhtić kaže da su unesrećeni bili sabrani te da su oni bez ozljeda i oni s lakšim ozljedama pomagali teže ozlijeđenima. 'Bio je to kaos na autocesti', kaže glavni tehničar Zavoda Ante Petković


Ravnateljica gospićke bolnice dr. Sandra Čubelić potvrdila je da su zaprimili 16 pacijenata, jedan je prevezen za bolnicu u Zadru, a dvoje kritičnih u klinku za Traumatologiju u Zagreb. Jedna osoba bila je kritično, ali joj se stanje normaliziralo tijekom dana. Najmlađi pacijent bila je 15-mjesečna beba, srećom, zadobila je samo lakše ozljede.

Vozači koji su na kobni vijadukt došli iz tunela, kažu da nigdje u tom objektu nje bila uključena signalizacija koja bi upozorila na klizak kolnik. Oni koji su dolazili sa južne strane tu informaciju nisu niti mogli dobiti.

Portal na kojem je signalizacija nekada stajala slomljen je u lipnju prošle godine, kada ga je u strašnoj nesreći pokupio češki autobus, i još stoji polomljen iza zaustavne trake.

HAC provjerava je li njihova služba održavanja poduzela sve mjere s obzirom na zimske uvjete

'Izvršavamo provjeru jesu li poduzete sve mjere službi održavanja, a koje su nužne u zimskim uvjetima na cesti, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost - osvrnuli su se iz HAC-a na pritužbe pojedinih vozača, sudionika teške nesreće na vijaduktu Krpani, da ni na koji način nisu bili upozoreni na led koji se stvorio na toj dionici autoceste Zagreb-Split.

Više pročitajte ovdje