17 SATI DRAME U SYDNEYJU

Dvoje talaca i otmičar preminuli u bolnici

15.12.2014 u 21:19

  • +7

Teroristički napad u Sydneyu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters/TPORTAL

Bionic
Reading

Nešto iz 16 sati po srednjeeuropskom vremenu okončana je talačka kriza u australskom Sydneyju. Troje ljudi je smrtno stradalo, četvero je ozlijeđeno. Uz detonacije i pucnjavu specijalci su upali u Lindtov kafić u kojem je otmičar 17 sati držao taoce. Od ozljeda zadobivenih u policijskoj akciji u bolnici je nešto kasnije preminuo i otmičar

Australska policija izvela je u noći s ponedjeljka na utorak po mjesnom vremenu napad na otmičara koji je u kafiću u Sydneyju dulje od 15 sati držao neodređen broj talaca, gostiju i zaposlenika uz istaknutu islamsku zastavu, a nakon 60 sekunda pucnjave iz vatrenog oružja spasilačka služba iznijela je ranjenike i policija je objavila kraj akcije, prenose agencije.

'Opsada je završena', objavila je na Twitteru nešto prije tri sata po mjesnom vremenu policija Novoga Južnog Walesa, javlja AFP. Policijski napad počeo je u dva sata poslije ponoći po australskom vremenu, nakon što je šestero talaca pobjeglo iz kafića. Policija im je naredila da trče s rukama u zraku, a kada su došli do ugla, sklonila ih je na sigurno, prenosi njemačka agencija dpa.

Troje preminulo u bolnici

Policija je potvrdila kako je tijekom policijske akcije poginulo troje, a ranjeno četvero ljudi. Potvrđeno je i kako je u pucnjavi koja je uslijedila nakon što je policija upala u zgradu ranjen otmičar (50) koji je potom preminuo u bolnici. U bolnici su preminuli i 34-godišnji muškarac i 38-godišnja žena. Tri žene s ozljedama koje nisu opasne po život prevezene su bolnicu, kao i ozlijeđeni policajac, javlja Večernji list.


Nekoliko teških detonacija odjeknulo je kad su policajci ušli na sporedna vrata u kafić Lindt Cholocat, prenosi AFP. Dodaje da su taoci izlazili iz zgrade, a neki od njih izneseni su na nosilima. Taoce je otmičar tijekom opsade prisiljavao da u izlogu drže crnu zastavu s bijelim arapskim natpisom, sličnu onoj kojom se koriste pripadnici Islamske države u Iraku i Siriji.

AFP dodaje da je u prostorije ušao robot za razminiranje. Otmičar je, kako prenose taoci, postavio četiri bombe, dvije u kafiću i dvije na drugim mjestima u gradu, objavio je prije Channel 10 TV.

Iranski izbjeglica Man Haron Monis, samozvani šeik, lani je optužen za ubojstvo bivše supruge koja je pretučena i zapaljena u stanu u Sydneyju. Također je proglašen krivim 2012. za slanje prijetećih i uvredljivih pisama obiteljima osmorice australskih vojnika ubijenih u Afganistanu, što je bio njegov način prosvjeda protiv australskog upletanja u sukob, prenijeli su lokalni mediji.

Monis, koji sebe opisuje kao 'duhovnog iscjelitelja', ove godine bio je optužen za napad na ženu u Sydneyju 2002. Na njegovoj mrežnoj stranici su slike djece za koju tvrdi da su ubijena u američkim i australskim zračnim udarima. Na stranici je Monis postavio i medijska izvješća o svojem pojavljivanju na sudu te svoje izjave muslimanskoj zajednici i australskom premijeru Tonyju Abbotu.

Po australskim medijima, Monisu je 49 ili 50 godina.

RTL Autor: RTL