OZLIJEĐENI PLANINARI

Dvije uspješne akcije spašavanja splitskog HGSS-a

26.10.2014 u 22:32

Bionic
Reading

Splitska stanica Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) tijekom poslijepodneva uspješno je izvela dvije akcije spašavanja, ozlijeđenog penjača na stijeni Kozjak i planinarke na brdu Imber, priopćeno je iz HGSS-a

U 12.30 sati splitski su HGSS-ovci dobili dojavu o ozlijeđenom penjaču koji se s partnerom penjao klasičnom alpinističkom tehnikom u smjeru Po žlijebu u stijeni Kozjak te je prilikom napredovanja pao i ozlijedio se, a nalazio se u polovini stijene te zbog ozljeda nije mogao sam nastaviti penjanje ili spuštanje.

Gorski spašavatelji i posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Divulja pokušali su ga spasiti helikopterom, ali su jaki udari bure onemogućili pristup helikoptera stijeni te je izvedeno spašavanje klasičnim načinom.

Sudjelovala su 23 spašavatelja te uspješno spustila unesrećenog i partnera u podnožje stijene nakon čega je predan Hitnoj pomoći.

Tijekom te akcije splitski je HGSS dobio dojavu i o ozlijeđenoj planinarki na brdu Imber, a budući da se na planinarenju na istom brdu nalazio i spašavatelj iz stanice Split, upućen je da pruži prvu pomoć.

Uz pomoć kolega iz obavještajne točke Omiš on je pomogao planinarki sa slomljenom nogom koja je ubrzo predana Hitnoj pomoći, navodi HGSS u priopćenju.