MALI ZELENI NA BALKANU

Dvije trećine Hrvata misle da su vanzemljci stupili u kontakt s nama

23.09.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Od utorka na Discovery Channelu kreće serijal 'Željeli ste znati', u kojemu će biti predstavljeni rezultati istraživanja provedenog na 3.000 stanovnika Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske, a na temu smisla života i paranormalnih pojava. Predstavljamo vam neke od zanimljivih rezultata

Srbe tako najviše intrigira pitanje smisla života, a stanovnicima Hrvatske, Rumunjske, Bugarske i Slovenije ključno je pitanje zagrobni život.

Čak 41 posto Srba vjeruje da je svemir stvorio bog, a neznatno veći broj (42 posto) misli da je nastanak svemira posljedica Velikog praska. Hrvati i Bugari se u većini (57 posto) priklanjaju teoriji Velikog praska, kao i Slovenci (53 posto). Znatno više Rumunja (49 posto) vjeruje u to da je svemir stvorio Bog.

Podjednak postotak Srba (40 posto) vjeruje, odnosno ne vjeruje u vanzemaljce, no u Srbiji daleko veći broj ispitanika nego u drugim zemljama vjeruje da će izvanzemaljska bića zavladati našom planetom, što ne iznenađuje s obzirom na količinu vijesti o 'pojavama izvanzemaljaca' objavljenih u tamošnjim medijima. U Hrvatskoj je situacija još drastičnija – čak 67 posto ispitanika smatra da vanzemaljci postoje, a dvije trećine vjerujju da su već stupili u kontakt s nama, iako se ta činjenica čuva u tajnosti. 'NLO-skeptici' na Balkanu su Rumunji i Slovenci.

Kad je u pitanju smak svijeta, Rumunji i Bugari vjeruju u biblijski scenarij, a petina Hrvata, Srba i Slovenaca smatra da bi smak svijeta mogla izazvati ljudska greška poput rata ili nuklearne katastrofe.

Zanimljivi su i rezultati istraživanja u dijelu koji se bavi duljinom ljudskog života. Više od dvije trećine ispitanih Srba zadovoljno je prirodnim trajanjem ljudskog života, a uz bok njima su Rumunji, a Hrvati, Slovenci i Bugari rado bi živjeli dulje, i to između 100 i 200 godina. Tek petina ispitanika voljela bi živjeti vječno.