NACI MILIJUNAŠ HTIO SUVENIR

Dvije i pol godine zatvora za krađu natpisa 'Arbeit macht frei'

26.11.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Anders Hogstrom priznao je da je bio posrednik u krađi zloglasnog željeznog natpisa na ulazu u logor smrti Auschwitz, te je dobio dvije i pol godine zatvora, a sumnja se da je krajnji naručitelj bio švedski milijunaš Lars-Goran Wahlstrom

U prosincu prošle godine svijet je ostao zbunjen i šokiran krađom zloglasnog željeznog natpisa 'Arbeit macht frei', koji se nalazi iznad ulaza u nacistički logor smrti Auschwitz. Nekoliko dana kasnije poljska policija je pronašla natpis razrezan na tri

dijela, te uhapsila pet Poljaka za koje se sumnjalo da su krađu izvršili. U međuvremenu su trojica od njih osuđeni na zatvorske kazne, a sada je ista zaslužena kazna sustigla i Šveđanina Andersa Högströma, za kojeg se sumnjalo da je trebao biti posrednik između lopova i onih koji su zloglasni natpis htjeli kupiti: Hogstrom je dobio dvije i pol godine zatvora, što znači da je dobro prošao, jer bi u Poljskoj za istu stvar dobio deset godina.

Tijekom istrage 35-godišnji Anders Högström je tvrdio da je nevin, no istražitelji su bili prilično sigurni da su uhapsili pravog čovjeka, s obzirom na iskaze privedenih Poljaka, kao i zbog činjenice da je dotični devedesetih godina bio osnivač Nacionalsocijalističkog fronta. Kasnije se distancirao od ove organizacije i policiju je uvjeravao da više nema nikakve veze s neonacističkom scenom. Ipak, iskazi uhapšenih Poljaka, kao i ostali dokazi, ukazivali su na to da je Högström potaknuo na krađu natpisa, najvjerojatnije kako bi ga preprodao nekom bogatom, ali tajnom obožavatelju nacizma.

Kasnije je to i sam, u izjavama za švedske medije, potvrdio da je djelovao tek kao posrednik, a nagađa se da je naručitelj ove bizarne krađe švedski milijunaš Lars-Göran Wahlström, poznata figura i financijer nordijske neonacističke scene. Švedska i poljska policija surađuju u istrazi, koja još uvijek nije gotova, bez obzira na to što su već četvorica osuđena zbog krađe natpisa 'Arbeit macht frei'. Cijela priča pomalo podsjeća na hit-romane Stiega Larssona, u kojima se opisuje mračna strana švedskog društva, naročito tamošnjih bogataša, koji su koketirali s nacizmom i podržavali Hitlera. Zato treba podsjetiti kako je Auschwitz bio najgori od svih nacističkih logora smrti, te da je u njemu ubijeno čak 1,1 milijuna ljudi.