silovit nalet kiše

Dvadesetak tisuća udara munja na sjevernom Jadranu

08.06.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Snažan grmljavinski sustav, koji je u petak ujutro na otvorenom moru sjevernog Jadrana donio dvadesetak tisuća udara munja, zahvatio je i Istru, poglavito zapadnu obalu istarskog poluotoka, doznaje se od istarskog meteorološkog portala Istramet

Kako navodi portal, približavanje sustava moglo se dobro uočiti s obzirom da se tom prilikom razvio tzv. "shelf cloud" iza kojeg je nastupio silovit pljusak i jak nalet vjetra. Najjači vjetar zabilježen je u Puli, gdje je na Boriku izmjeren udar od 61 kilometar na sat, a na Stoji 60 kilometara na sat. Osim u Puli, jaki udari vjetra zabilježeni su na području Poreča (52 kilometra na sat).

Radilo se o jugozapadnjaku ili čak zapadnjaku, koji zna biti vrlo neugodan za pojedine luke i lučice, navode iz Istrameta i dodaju kako usprkos silovitom naletu kiše obilnije oborine nisu zabilježene. Tako je u Peroju palo 12 milimetara kiše po četvornom metru, u Rovinju 11 milimetara te u Umagu, Puli i Vodnjanu 10 milimetara.

Za razliku od četvrtka, kada su obilna kiša i bujice izazvale velike teškoće na mnogim cestama, uslijed čega je na nekoliko mjesta bio poplavljen Istarski ipsilon pa su neka vozila ostala zarobljena u vodi, u petak nije bilo većih problema u prometu.

  • +2
Grmljavinsko nevrijeme Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

"Sve su ceste prohodne, u Istri nema nikakvih zastoja i gužvi, osim manjih gužvi na graničnim prijelazima, odnosno na izlasku iz zemlje", izjavila je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.