HRVATSKA POD METEOALARMOM

U cijeloj zemlji danas je moguće opasno grmljavinsko nevrijeme, pogledajte koji krajevi su najugroženiji

08.06.2018 u 07:44

Bionic
Reading

Mreža europskih meteoroloških službi Meteoalarm za petak je oglasila opasnost od nevremena u cijeloj Hrvatskoj, a najveća opasnost za to je na Kvarneru i Istri te na području oko Karlovca i Siska, za koje je oglašen narančasti meteoalarm

Za Slavoniju i Baranju, dijelove centralne Hrvatske i sjevernu Hrvatsku na snazi je žuti meteoalarm. Vjerojatnost za grmljavinu je između 60 i 65 posto.

U Dalmaciji se, pak, prema Meteoalarmu očekuju lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni pojačanim vjetrom. Vjerojatnost grmljavine je od 40 do 70 posto, a upozoravaju i na jača grmljavinska nevremena.

DHMZ kaže kako će u petak biti djelomice sunčano i nestabilno te vrlo toplo i vruće. Uz jači razvoj oblaka mjestimične kiše i pljuskova praćenih grmljavinom bit će već ujutro na sjevernom Jadranu, zatim u zapadnim predjelima unutrašnjosti, dok će se prema večeri proširiti i na ostatak zemlje. Moguće je izraženije grmljavinsko nevrijeme.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab. Na Jadranu će puhati uglavnom umjereno jugo koje će najprije na sjevernom dijelu okretati na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 26 do 31, na istoku zemlje moguće i do 34 °C.

Prognoza 8.6. Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Za subotu državna meteorološka služba najavljuje promjenljivo oblačno, povremeno uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom, a lokalno je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, posebice u noći u Dalmaciji.

Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu i umjeren sjeverozapadni, no lokalno uz pljuskove prolazno može pojačati.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od 15 do 20, u gorju ponegdje malo niža, a najviša dnevna između 23 i 28 °C.