POTRAGA ZA SALOPEKOM?

Dva specijalca poginula na Sinaju

Bionic
Reading

Egipatske vlasti i njihove nadležne službe rade sve što je u njihovoj moći kako bi locirale i spasile otetog Tomislava Salopeka, rekao je za Jutarnji list Ahmed Abu Zeid, glasnogovornik egipatskoga Ministarstva vanjskih poslova

'Pronađeni su neki dokazi, tragovi koje se ispituje i pokušavaju ga locirati', kazao je Abu Zeid i dodao da su hrvatske i egipatske diplomatske službe i dalje u kontaktu oko cijelog slučaja.

Na pitanje znači li sve to da je Tomislav Salopek živ, glasnogovornik je odgovorio:

'To pokušavamo saznati. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je riječ o suprotnom.'

Hrvatska vlada 'svim mehanizmima' pokušava osloboditi Tomislava Salopeka kojega drže pripadnici Islamske države (IS) u Egiptu, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova. 'Vlada i MVEP, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina', priopćio je MVEP.

'Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije', kažu na Zrinjevcu.

Dvojica pripadnika antiterorističke specijalne jedinice poginula su na poluotoku Sinaj, a troje ih je ranjeno, objavio je AP, navodeći da se Egipat godinama bori protiv islamskih pobunjenika te da su borbe eskalirale od srpnja 2013. godine kada je u državnom udaru svrgnut predsjednik Morsi. Policijsko je vozilo u ulici Assiut u Arishu naletjelo na minu koju su postavili pripadnici ISIL-a, potvrdilo je za AP egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. U naletu na minu smrtno su stradali kapetan Mohammed Amin Ismail Abyssinian i regrut Ahmed Mehanna.

'Sad se očito pregovara, odnosno pokušava se rješavati situacija na način da završi sretno. S obzirom da je rok od 48 sati prolongiran, jer ni egipatske vlasti tada nisu bile spremne na ustupke, oni su prolongirali to vrijeme, ako bi gledali dosadašnje slučajeve to je znalo trajati mjesecima pa i do godine dana dok se ne bi stekli uvjeti dogovori za puštanje otetih', objasnio je za RTL Vlatko Cvrtila, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

'Mi smo se u Hrvatskoj sada prvi put susreli s time jer se radi o našem građaninu, ali druge države poput Francuske i Italije imaju slična iskustva i došli su do toga da se za njihove zatočenike isplaćuju novci. Bilo je jako puno otmica zadnjih 10-tak godina i nacionalne države činile su sve da ih spase i većinu su spasile kroz pregovore', kazao je Cvrtila.