TUŽITI ILI NE TUŽITI

Dva policijska sindikata različito o uvećanju osnovice plaće od 6 posto

04.10.2016 u 16:28

Bionic
Reading

U dva dana iz dva različita policijska sindikata izašla su dva dijametralno suprotna priopćenja oko uvećanja osnovice plaće od šest posto zaposlenika u državnim službama. S jedne strane Sindikat policije Hrvatske tvrdi da tužbe ne treba podnositi, a s druge strane Sindikat policijskih službenika poziva članstvo na podizanje tužbi

Sindikat policije Hrvatske reagirao je na jučer objavljenu informaciju kojima se zaposlenici u državnim službama pozivaju da podnesu tužbe zbog neuvećanja osnovice za šest posto od 1. 1. 2016. godine.

U priopćenju obavještavaju članove da pozivu pristupe s oprezom zato što je u Sporazumu o izmjenama i dopunama dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama od 23. ožujka 2009. jasno naznačeno da 'u trenutku kada službeni pokazatelji ukažu na poboljšanje stanja, odnosno rast realnog BDP-a na međugodišnjoj razini dva i više posto za dva uzastopna tromjesečja, nakon službene objave, osnovica iz siječnja 2009., odnosno u visini 5.415,37 kuna bruto, primijenit će se automatski od prvog siječnja iduće godine'.

Dodaju da s obzirom na to da su službeni podaci o rastu realnog BDP-a od dva i više posto službeno objavljeni u prvoj polovici ove godine, osnovica od 5.415,37 kuna bruto primijenit će se automatski s 1. siječnja 2017. godine.

Iz navedenog je vidljivo, navode u Sindikatu policije, kako su Sporazum i uvjeti iz njega potpuno jasni te da nisu podložni nikakvom drugom tumačenju do tog datuma te da bi svaka preuranjena tužba mogla prouzrokovati njezin gubitak, a samim time i troškove za tužitelja.

Podsjetimo, Sindikat policijskih službenika najavio je jučer da će uskoro početi podizati tužbe jer Vlada nije ispoštovala sporazum po kojem su zaposlenima u državnim službama, pa i policijskim službenicima, plaće od početka godine trebale porasti za šest posto.

Naveli su i da službeni pokazatelji potvrđuju rast BDP-a na međugodišnjoj razini za dva i više posto za dva uzastopna tromjesečja 2015. te da bi se osnovica za plaću u državnim službama trebala u siječnju 2016. automatski povećati za šest posto te iznositi 5.415,37 kuna bruto, umjesto sadašnjih 5.108,84 kune bruto.

Dodali su i da će nakon realizacije prvih tužbi pozvati sve članove sindikata na podnošenje tužbi za povećanje plaća, uključujući i zatezne kamate koje teku od dana kada su plaće trebale porasti za šest posto, tj. od 1. siječnja 2016. godine.